Hlavní obsah

Kniha pro děti Kabát a kabelka přináší netradiční romanci z času pandemie

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

O netradiční romanci z Prahy v období nouzového stavu je nová kniha Kabát a kabelka. Na festivalu Svět knihy ji představily autorka příběhu Marka Míková a ilustrátorka Galina Miklínová.

Článek

Podle tvůrkyň kniha necílí pouze na děti, ale může pobavit všechny generace. Míková také přečetla několik ukázek.

V příběhu vystupují hlavně věci, lidé se tam objevují okrajově. Hlavními hrdiny jsou kabát a růžová kabelka, mezi nimiž „přeskočí jiskra“. Musí však zvládnout různé obtíže. Podle Míkové kabát například prožije nepříjemnost v restauraci, kabelka se zasekne do síťovky jedné paní a rozhodně nejde o její poslední uvíznutí.

Míková dnes řekla, že nápad na knihu se rodil od chvíle, kdy cestovala autobusem, otočila se a měla pocit, že za ní „sedí kabát“. To ji velmi pobavilo a začala si psát kapitoly po notýscích. Později se v Piešťanech setkala s Miklínovou a započaly spolupráci. Miklínová sdělila, že ji těšilo ponořit se do kreslení Prahy. Ilustrátorka také podotkla, že příběh má v sobě hodně naděje.

Spisovatelka také poznamenala, že psát o personifikovaných věcech byla svým způsobem výzva. Teprve postupně si uvědomovala, že nemůže použít některá slova a že věci například nemrkají.

Míková má na kontě už řadu knih pro děti - za tituly JO537 a Škvíry získala ocenění Zlatá stuha. Tvůrkyně, rozená jako Marie Horáková, vystudovala na pražské DAMU loutkářství, obor režie a dramaturgie. Věnuje se divadlu, hraje a zpívá ve skupině Zuby Nehty. Patří také ke kmenovým členům uskupení Loutky v nemocnici, které navštěvuje dětská oddělení v nemocnicích a léčebnách. Skupina se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče.

Miklínová je ilustrátorkou, výtvarnicí, filmovou režisérkou a scenáristkou. S básníkem Pavlem Šrutem pracovala na populárních knihách o Lichožroutech, režírovala také film vycházející z těchto titulů. Miklínová však polupracovala také s Alenou Mornštajnovou, Evou Papouškovou a dalšími autory. Stojí také za úspěšným večerníčkem O Kanafáskovi.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy dnes končí, začal ve čtvrtek. Akce na holešovickém Výstavišti každý den přivítala tisíce lidí. Motto letošního ročníku je Můj domov je v jazyce. Akce podrobněji představila literaturu Francie, čestného hostu festivalu.

Reklama

Doporučované