Hlavní obsah

Knihovnu historika a pedagoga Wolfa získá trutnovské muzeum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlou knihovnu loni zesnulého historika a vysokoškolského pedagoga Vladimíra Wolfa z Trutnova získá městské Muzeum Podkrkonoší v Trutnově. Knihovnu čítající tisíce publikací muzeu věnovala Wolfova manželka.

Článek

„Manžel už jako malý kluk četl knihy o českých dějinách, konkrétně o husitství, a postupně se zajímal o další etapy naší historie. Knihovnu budoval už od mládí,“ uvedla Marta Wolfová.

Knihovna je nyní v bytě, ve kterém manželé žili. Muzeum předpokládá, že převoz a evidence jednotlivých titulů zabere několik týdnů. „Daru si obrovsky vážíme a paní Wolfové velmi děkujeme. Knihovna obsahuje řadu cenných titulů,“ uvedl ředitel muzea Vlastimil Málek.

Knihovna bude mít v muzeu vlastní prostor. „Chceme všechny svazky zachovat pohromadě jako ucelený soubor. Knihy se stanou součástí odborné muzejní knihovny, budou mít zvláštní řadu evidenčních čísel a celek ponese na počest Vladimíra Wolfa název Wolfova knihovna,“ řekl Málek.

Wolf zemřel po krátké nemoci loni v prosinci ve věku 77 let. Na počátku normalizace v 70. letech byl pro své politické názory propuštěn z trutnovského muzea. Živil se jako brigádník a později jako archivář textilky Texlen. V roce 1991 se stal vysokoškolským pedagogem. V letech 1999 až 2005 byl děkanem Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Na univerzitě vybudoval Ústav historických věd, zasloužil se o vznik filozofické fakulty. Celoživotně se zabýval dějinami Podkrkonoší a Kladska a dějinami textilního průmyslu ve východních Čechách.

Reklama

Doporučované