Hlavní obsah

Tip na výlet: Knížecí Pláně, zakázané území na hraniční čáře

Foto: Profimedia.cz

Fragmenty zaniklé pohraniční obce Knížecí Pláně.

Reklama

Výlet krásnou šumavskou krajinou s přímým dotekem nedávné a smutné historie. Letní tip Jiřího Kubíka, šéfredaktora Seznam Zpráv.

Článek

Před jedenatřiceti lety, tedy v dobách komunistických, byste se sem vůbec nedostali. A pokud přece jen ano, riskovali byste, že vás pohraničníci zastřelí. Šumavská obec Bučina leží přímo na hraniční čáře s Bavorskem, v místě, kde do roku 1989 vedly ostnaté dráty, zátarasy a strážní věže.

V posledních 30 letech prošlo místo neuvěřitelnou obnovou. Ostnaté dráty tu sice pořád najdete, ale jen jejich torzo jako připomínku zašlých časů, které se na podobě Bučiny a přilehlých Knížecích Plání nenávratně podepsaly. Starobylé dřevařské osady z 18. století, kde žilo několik set lidí, doplatily po konci druhé světové války na odsun německého obyvatelstva a následně na výstavbu železné opony oddělující náš „socialismus“ od západního světa: vesnice byly srovnány se zemí, zmizely domy, kostel, německý hřbitov.

Při cestě z Bučiny na nedaleké Knížecí Pláně můžete v krajině pozorovat torza základů domů. Hřbitov byl po roce 1989 obnoven, zničený kostel připomíná obvodová linie z kamenů a dřevěný kříž.

Knížecí Pláně, Šumava

Knížecí Pláně jsou bývalá obec na Šumavě. Místo se nachází v Národním parku Šumava na holé planině v nadmořské výšce 1021 metrů těsně u hranic s Německem. Je součástí obce Borová Lada. V roce 2011 zde trvale nikdo nežil.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Borová Lada

Nejbližší zastávka autobusu: Borová Lada

Celodenní výlet můžete na Bučině spojit s obědem v hotelu Alpská vyhlídka, nově postaveném na místě ruiny někdejší Pešlovy chaty, zničené komunistickou Pohraniční stráží (za krásného počasí je na obzoru opravdu vidět alpský masiv), nebo na Knížecích Pláních v jediné dochované stavbě, někdejším ovčínu, dnes penzionu Hájenka.

Vytrvalejší turisti si mohou odsud vyšlápnout k asi 7 kilometrů vzdáleným pramenům Vltavy.

Tohle je ta pravá Šumava!

Reklama

Související témata:

Doporučované