Hlavní obsah

Knižní klub ocenil Dominiku Prejdovou, Reflex Kateřinu Rudčenkovou

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Vítězkou 26. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stala Dominika Prejdová za rukopis románu Z čeho je den. Od předloňského roku se v soutěži odměňuje i druhý nejúspěšnější rukopis Literární cenou týdeníku Reflex.

Článek

Tu letos získala kniha Kateřiny Rudčenkové Amáliina nehybnost. Ceny se zaměřují na nevydaná literární díla a vítězi vždy zaručuje jeho publikaci. Vyhlášení vítězů se dnes uskutečnilo v zahradách Kláštera sv. Anežky České v Praze.

Odměnou pro laureátku ceny Knižního klubu Prejdovou je vydání knihy pod nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100.000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy. Její rukopis se prosadil v konkurenci 98 zaslaných prací. Odměnou vítězce ceny týdeníku Reflex Rudčenkové je vydání knihy pod nakladatelskou značkou Knižní klub a roční předplatné týdeníku Reflex.

Oceněnou práci vybrala porota, kterou tvořili spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Vítězný román Prejdové popisuje dynamiku a mikrosvět rodiny, v níž žijí děti i dospělí ze současných i předešlých vztahů, v rozmezí několika let z perspektivy nevlastní matky a matky dvou dalších dětí. Prejdová absolvovala FF UK, pracovala jako filmová publicistka, dramaturgyně filmového festivalu Febiofest a ve filmové distribuční společnosti Artcam. V současné době pracuje jako scenáristka. Od roku 2011 bydlí ve Varšavě. V roce 2009 debutovala prózou Marijin dvor.

Rudčenkové Amáliina nehybnost popisuje sedm let v životě redaktorky časopisu, která pomalu promarňuje svou biologickou roli matky a řešení hledá v psychoterapii. Rudčenková je česká básnířka, prozaička a dramatička. Absolvovala Konzervatoř Jaroslava Ježka a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V roce 2003 obdržela německou básnickou Cenu Huberta Burdy. Za divadelní hru Niekur získala 2. cenu v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka. V roce 2014 obdržela za básnickou sbírku Chůze po dunách Magnesii Literu za poezii.

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje se na již publikované práce, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Od svého vzniku v roce 1995 podporuje domácí tvůrce a rozvoj české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

Pořadatelé Literární ceny Knižního klubu upozornili, že je možné posílat rukopis původních, dosud nepublikovaných děl, do 27. ročníku, který má uzávěrku 31. prosince 2021.

Reklama

Doporučované