Hlavní obsah

Knižní magnát z Luxoru přivádí do Česka silnou finanční síť

Foto: Shutterstock.com

Poradenská platforma Fingo plánuje v Česku útok na zavedené konkurenty. (Ilustrační foto)

Reklama

Do Česka vstupuje ze Slovenska síť finančních poradců Fingo. Do rozjezdu investuje stovky milionů korun. Za firmou stojí byznysmen Lukáš Novák, spolumajitel vydavatelské skupiny Euromedia a knihkupectví Luxor.

Článek

Investor Lukáš Novák přivádí do České republiky síť finančních zprostředkovatelů Fingo. Firma se hned na začátku uvedla akvizicí společnosti Finpos, menšího tuzemského hráče na poli zprostředkování úvěrů, pojistek a dalších finančních produktů.

Fingo je součástí Novákovy investiční skupiny InTeFi Capital. Do startu poradenské platformy v Česku dá investor stovky milionů korun.

„V současnosti máme kolem 200 vázaných zástupců registrovaných u České národní banky. Do konce roku budeme mít kolem 400 makléřů po celé České republice. Už tento počet bude schopný dělat roční obrat zhruba 300 milionů korun. Náš cíl je do pěti let mít obrat přes dvě miliardy korun,“ řekl Novák.

Řady Fingo posílili v Česku rovněž poradci ze společnosti Aido. Tato firma patřila do zkrachovalé skupiny C2H podnikatele Michala Mičky. Aido byla jedním z kanálů, přes něž Mička prodával své dluhopisy, které pak nedokázal splatit.

„Převzali jsme i část poradců společnosti Aido. Stáli úplně mimo firmu C2H, která měla v Aido podíl. Kvůli tomu, že je případ C2H poškodil, jsme se s většinou z nich dohodli, že přejdou k nám. Samotným těmto poradcům vadil tlak, který zažívali ohledně prodejů dluhopisů ze skupiny C2H,“ poznamenal Novák.

Fingo hodlá konkurovat čistě internetovým hráčům typu ePojištění.cz, tak tradičním poradcům jako jsou například Partners. Podle majitele poradenské platformy se kombinace digitálních a tradičních přístupů osvědčila na Slovensku, kde Fingo funguje od roku 2018.

„Propojujeme online a offline distribuci. Máme offlinovou síť, ale současně makléřům umíme dodávat práci z onlinu. Tato strategie nám na Slovensku pomohla se dostat mezi prvních pět hráčů. Každý rok rosteme o 40 až 60 procent. Za rok nyní na slovenském trhu zprostředkujeme úvěry za více než 700 milionů eur,“ popsal výkon firmy Novák.

Investiční skupina InTeFi Capital je rozkročená od finančních služeb přes IT firmy a nemovitosti až po knižní byznys v podobě skupiny Euromedia. Tu Novák dokonce do letošního ledna přímo řídil. V holdingu, do něhož patří i knihkupectví Luxor, drží nadále 20procentní podíl.

Reklama

Doporučované