Hlavní obsah

Knižní second hand Knihobot přilákal investora. Třetinu získal Miton

Český trh má velký potenciál pro růst v oblasti prodeje knih z druhé ruky. Knihobot toho chce využít a peníze od Mitonu pomohou s růstem.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Češi milují knihy – a to i ty z druhé ruky. Knihobot jich od začátku roku prodal už 60 tisíc. Teď získal investory z Mitonu a s nimi miliony korun na další expanzi.

Článek

Antikvariát 21. století je on-line a knihy z druhé roky jsou v kurzu. Knihobot.cz loni prodal přes 110 tisíc „použitých“ knih, klientům vyplatil sedm milionů korun a vyrostl o 140 procent.

„Těch 110 tisíc knih představovalo tržbu 18 milionů korun, letos máme v plánu 80 milionů,“ říká spoluzakladatel firmy Pavel Pekař s tím, že jen od začátku roku firma prodala už 60 tisíc knih. Na knižním antikvariátním trhu v Česku drží podle svých slov zhruba pětinový podíl.

Teď chce vyrůst ještě víc, vstoupil totiž do ní silný investor. 15 milionů korun do ní investuje společnost Miton. Za to získává v Knihobotu třetinový podíl. Zbylá procenta jsou poměrově rozdělena mezi současné vlastníky.

„Tým Knihobotu vybudoval na koleně fungující firmu, aniž by přitom ztratil svůj nadhled a typický smysl pro humor. Když jsme viděli, co všechno dokázali sami postavit, museli jsme smeknout. Naše peníze a know-how z e-commerce mohou pomoci k dalšímu růstu. Pro začátek jsme do Knihobotu investovali 15 milionů korun,“ komentuje dohodu partner Mitonu Michal Jirák. „Navíc trend obliby věcí z druhé ruky sledujeme už roky a je nám hodně sympatický,“ dodává Jirák.

V příštím roce tak chce díky této investici Knihobot majitelům knížek vyplatit 100 milionů korun. „Náš celý příběh je o objevování. Snažíme se vracet co nejvíc knih zpět do oběhu. Věříme, že nám investor dovolí rychleji růst a navíc má know-how z oblasti e-commerce,“ dodává Pekař s tím, že firma teď nejvíc potřebuje lidi. „Potřebujeme lidi od brigádníků až po IT specialisty,“ dodává s tím, že celkem dnes Knihobot zaměstnává 50 lidí.

Slovensko jako další štace

V plánu je časem i expanze do zahraničí. „To, co se naučíme při roztáčení českého trhu, máme ambici vyzkoušet i v dalších evropských zemích. Začneme nejspíš ještě letos na Slovensku,“ říká další ze zakladatelů Knihobotu Dominik Gazdoš.

Průměrná cena prodané knihy je 140 korun, průměrná výše jedné objednávky 470 korun. Většina knih se přitom prodá do tří měsíců. A jen pro zajímavost – mezi ty nejprodávanější secondhandové knihy patří klasika, tedy romány Na západní frontě klid, Válka s mloky, Babička nebo Saturnin.

Reklama

Doporučované