Hlavní obsah

Koala jako černý pasažér. Vyděšené zvíře cestovalo na nápravě auta

Řidič objevil koalu až poté, co vyděšeně křičelaVideo: Reuters

 

Reklama

Koala se schovala za kolo auta, které bylo zaparkované v kopcích na okraji australského města Adelaide. Záchranáři po vysvobození zvířete zjistili, že se jedná o kojící matku.

Článek

Nic netušící australský řidič zasedl za volant svého auta a vydal se na cestu. Po zhruba šestnácti kilometrech jízdy zaslechl podivné zvuky. Když zastavil a prohlédl auto, zjistil, že za kolem je schovaná samice koaly.

Řidič přivolal záchranáře, kteří po odmontování kola vyděšené zvíře osvobodili. „Cítila jsem, že její srst je spálená,” řekla záchranářka Jane Bristerová agentuře Reuters. „Muselo tam být horko.” Proč se do auta ukryla, není jasné.

Samice koaly zraněná nebyla. Záchranáři ale zjistili, že právě prožívá období laktace. Mládě jí muselo velmi chybět, ale ani po několikadenním hledání ho neobjevili.

Po zotavení v záchranné stanici veterináři koalu vypustili zpátky do přírody.

Koala medvídkovitý byl v roce 2012 zařazen do seznamu „obecně ohrožených" druhů podle australského zákona o ochraně přírody. Podle odhadů australské nadace Koala Foundation jich je ve volné přírodě méně než 100 000.

Reklama

Související témata:

Doporučované