Hlavní obsah

Koalice mají návrh smlouvy. O křeslech ve vládě ale stále není jasno

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pětikoalice má za sebou další jednání o vznikající vládě.

Reklama

Koalice Spolu a PirSTAN po dnešním jednání uvedly, že už mají návrh koaliční smlouvy. Posoudit ji musí nová pracovní skupina, aby byla k 8. listopadu připravena.

Článek

Pětikoalice ODS, Lidovců, TOP 09, Pirátů a hnutí STAN chce do 8. listopadu, na kdy je svolaná ustavující schůze Poslanecké sněmovny, podepsat koaliční smlouvu budoucí vlády. Potvrdili to po dnešním jednání předsedů stran s vyjednávacími týmy.

Návrh koaliční smlouvy už mají strany hotový. „Nyní vytvoříme speciální pracovní skupinu na doladění právních a věcných otázek, abychom ji měli k dispozici příští týden,“ uvedl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Členy skupiny by měli být třeba Zbyněk Stanjura za ODS, Stanislav Polčák za STAN nebo Jakub Michálek za Piráty.

Personální a stranické obsazení jednotlivých ministerstev neoznámili. „O struktuře jsme se bavili, chceme, aby vláda působila kompetentně,“ řekl k tomu Fiala. Rozdělení křesel ve vládě podle něj není hotové, není jasný ani počet míst pro jednotlivé strany.

Vyjednavači podle Fialy debatují o možných pozicích členů vlády pro digitalizaci a evropské záležitosti. „Ale musíme si být jisti tím, jaká by měla být jejich role,“ dodal.

Mezi pěti stranami a hnutími podle jejich představitelů panuje v naprosté většině programových otázek shoda. V následujících dnech hodlají dořešit jen věcné či formulační neshody u několika bodů.

Jasné není ještě ani rozdělení postů mezi hnutím STAN a Piráty. Debatuje se především o počtu ministerstev pro Piráty, kteří po volbách skončili s pouhými čtyřmi poslanci.

„Vyjednáváme jako jedna koalice v absolutní jednotě a nebudeme teď komentovat dílčí posty pro jednu koalici,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Podobně na dotaz, s jakými požadavky za koaličním partnerem přišli, reagoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Rakušan se vyjádřil k nedávnému prohlášení senátora za STAN Zdeňka Hraby, podle nějž by Piráti měli být rádi za jedno ministerské křeslo.

„Pan kolega Hraba není v současné době ani členem předsednictva nebo vyjednávacího týmu STAN. Je to jeho individuální výrok, který nereprezentuje dominantní názor v hnutí. Hovořil jsem s ním a řekl jsem mu, že by bylo dobré výstupy do médií ke koalici konzultovat s vyjednávacím týmem,“ řekl k tomu Rakušan.

Reklama

Doporučované