Hlavní obsah

Neselhal jsem, říká Bartoš. Koalice Pirátů a Starostů nemá ani 15 procent

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš po příjezdu do volebního štábu.

Reklama

Koalice Pirátů a Starostů při 70 % sečtených okrscích získaly necelých 15 procent hlasů.

Článek

Koalice Pirátů a Starostů podle průběžných výsledků nedosáhla na výsledky, v jaké zřejmě doufala. Před volbami političtí lídři očekávali v nejlepším případě až 25 procent hlasů, při 70 procentech sečtených okrscích to ale není ani 15 procent.

„Myslím, že jsem nějakým způsobem neselhal, byl jsem neustále v terénu,“ říká k tomu lídr koalice Ivan Bartoš v rozhovoru z volebního štábu.

Jak vidíte výsledky voleb?

Doufám, že demokratická opozice bude nakonec mít šanci mít v Poslanecké sněmovně většinu a zastavíme Andreje Babiše a SPD.

Spoléháte ještě na velká města?

Jsme v nich silní. Ale dělali jsme kampaň v regionech i vesnicích. Jenže když má někdo 30 procent médií v Česku, tak se ta kampaň dělá lépe.

Koalice Spolu je zatím úspěšná i v menších okrscích, vy ne. Čím to je, že jste je oslovili méně?

Těžko říct, vedli jsme kampaň intenzivně, měli jsme i několik vydání koaličních listů. Těžko říct, zda ten zásah byl větší, nebo se na tom podepsala poměrně silná dezinformační kampaň vedená nejen dezinformačními médii, ale i samotným premiérem v přímém přenosu.

Momentálně to vypadá, že do Sněmovny se dostanou jen čtyři strany. Co to znamená z hlediska budoucího vyjednávání?

Já předpokládám, že až budou výsledky relevantní, že proběhnou telefonáty s předsedy stran. Máme přítomnou většinu koaliční rady, za chvíli dorazí Vít Rakušan, budeme o tom za chvíli jednat v rámci koalice.

Co když to bude 100 na 100?

Já jsem to viděl v nějakých odhadech, přišlo mi to dost nepravděpodobné, počkáme, až se do takové situace budeme blížit. Je to scénář, který může padnout, ale zatím jsme ho vůbec neřešili.

Jaký máte dojem z Ústeckého kraje? Andrej Babiš tam vás osobně zatím doslova válcuje. (v době rozhovoru 38 % ku 12 %)

Když jsme volili, že povedu kandidátku v Ústeckém kraji, vycházeli jsme tam z několika myšlenek. První, že ten kraj je mi opravdu blízký, mám tam spoustu přátel, historicky první pirátské celostátní akce probíhaly v Ústeckém kraji. Je to kraj, na který historicky zapomínaly všechny vlády. Peníze, které tam šly, skončily tam, kde neměly. Takže byl i důvod přitáhnout pozornost na ten kraj, což se stalo. A pak to byl kraj, kde ANO historicky získávalo hodně mandátů, tak tam z pohledu celostátního dávalo logiku snažit se tam získat co nejvíc mandátů pro piráty.

To asi nevyšlo. Jste zklamaný?

Myslím, že jsem nějakým způsobem neselhal, byl jsem neustále v terénu, po celém kraji, v republice nespočetněkrát, tak já doufám, že situace tomu pak bude odpovídat.

Zatím jste něco nad 13 procenty, cítíte vnitřní paniku?

Paniku necítím, politika je o lidech, vy představíte program, děláte reálnou politiku ve Sněmovně a pak vás voliči zhodnotí. Uvidíme, kam se čísla posunou. Nemyslím, že jsme v kampani udělali nějakou zásadní chybu, zahájili jsme intenzivní kontaktní kampaň, zpočátku v létě jsme byli kritizování za vlažnost. Postupovali jsme férově, lidem jsme nelhali, nestrašili, dali jsme do toho srdce.

Dříve jste říkal, že chcete pro koalice Pirátů a STAN 25 procent. Tam už se to asi nevyšplhá…

Podle výsledků, které vidíme, na 25 procent rozhodně nedosáhneme, ale uvidíme, kam se čísla posunou přes den.

Reklama

Doporučované