Hlavní obsah

Koalice po jednání: Smlouva o vládě bude za tři týdny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tisková konference po jednání vznikající vládní koalice.

Reklama

aktualizováno •

Pětice stran, které chtějí vytvořit novou vládu, se setkala na jednání v Poslanecké sněmovně.

Článek

Zástupci koalice Spolu, Pirátů a Starostů se sešli na jednání ohledně vzniku nové vlády.

„Zabývali jsme se harmonogramem a jednotlivými kroky pro příští dny a týdny. Jako první se budeme věnovat programových otázkám,“ uvedl po jednání Petr Fiala.

„Chceme nejpozději do 8. listopadu podepsat společnou koaliční smlouvu,“ dodal Fiala. K tomuto datu má být hotový program i rozdělení ministerstev.

Vznikne podle něj šest skupin pro jednotlivé programové oblasti. „O struktuře vlády a personálních otázkách se budeme teprve bavit,“ uvedl Fiala. Nechtěl specifikovat, jestli mohou vznikat nová ministerstva.

Foto: Seznam Zprávy

Začátek společného jednání PirStan a SPOLU.

Babiš: O vládě nevyjednáváme

Stávající premiér a šéf druhé nejúspěšnější strany ve volbách Andrej Babiš z ANO ve středu řekl, že jeho hnutí o žádné vládě nevyjednává. „Očekáváme, že zasedne Sněmovna. Když nás osloví ta pětikoalice, tak budeme vyjednávat o složení Sněmovny. O žádné vládě ale nevyjednáváme. Teď se čeká na termín Sněmovny,“ prohlásil s tím, že hnutí ANO je připraveno být „objektivní“ opozicí.

Na dotaz, jak by reagoval, pokud by ho prezident pověřil sestavením vlády, odpověděl: „Je otázka, jestli bych to byl já. A jestli takové pověření přijmu, to nejdřív vysvětlím panu prezidentovi.“

První schůze nové Sněmovny se odehraje pravděpodobně 8. listopadu, pokud se ji prezident Miloš Zeman nerozhodne svolat rychleji. „Nemáme informace o tom, že by k tomu mělo dojít dříve,“ dodal lídr Starostů Vít Rakušan.

Miloš Zeman je momentálně na jednotce intenzivní péče ÚVN, Petr Fiala požádal o setkání, až bude prezident přemístěn na běžné oddělení.

Reklama

Doporučované