Hlavní obsah

Koalice pod vedením ANO v Pardubicích drhne. Menší strany usilují o duhovou koalici, ta visí na ODS

Povolební vyjednávání v Pardubicích se zašmodrchalo. Menší strany v čele s ODS oznámily zahájení jednání o duhové koalici bez ANO a KSČM.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pozice ANO, které zvítězilo v komunálních volbách v Pardubicích, není v tuto chvíli tak jistá, jako byla těsně po volbách, kdy strana ihned zahájila jednání o radniční koalici spolu s ODS, Sdružením pro Pardubice, lidovecko-topkařsku Koalicí pro Pardubice a ČSSD. Menší strany pod vedením sdružení Pardubáci společně ve středu ráno zahájily oficiální jednání o nové duhové koalici, která s Babišovou partají nepočítá.

Článek

Duhovou koalici by měla dát dohromady ODS, Pardubáci společně, Piráti, Koalice pro Pardubice, Sdružení pro Pardubice a ČSSD. „Dohromady by dala pohodlnou většinu 24 hlasů,“ řekl lídr Pardubáků František Brendl. Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Všichni členové nově vznikající koalice by se měli k bližšímu jednání sejít ve čtvrtek. „Snažíme se najít shodu a sestavit koalici tak, jak ji máme připravenou, protože tak by byla silná. Pevně věříme, že ve čtvrtek se pohneme zas o kus dál,“ dodal Brendl.

Impulsem pro to, aby začali o vzniku duhové koalice přemýšlet, byli Piráti. „Postupovali jsme podle své původní strategie, jejíž součástí bylo, že v neděli odpoledne po volbách se sejdou naši zastupitelé a probereme výsledky voleb a možná řešení, jak by mohly vzniknout koalice po volbách. Nejprve jsme se sešli s vítězem voleb, hnutím ANO. Byli jsme informováni, že probíhají jednání ANO se Sdružením, Koalicí, ODS a ČSSD a pravděpodobně v pondělí bude koalice uzavřená. Pak jsme se přesunuli na jednání s ODS, kde jsme se dozvěděli, že ta jednání nejsou tak daleko, prošli jsme si s ODS naše programové priority a dospěli k závěru, že jsme velmi kompatibilní. Na to navazovaly schůzky s dalšími a zjistili jsme, že programová shoda je velká a můžeme jednat o možné koalici,“ popsal lídr Pirátů Ondřej Karas.

Stejně jako v Hradci Králové tak nejspíš i v Pardubicích bude záležet na rozhodnutí občanských demokratů, kteří podle jejich lídra Karla Haase dávají oběma paralelním jednáním stejnou váhu. „Máme v obou zásadní věcné požadavky našeho programu, které potřebujeme splnit, máme představu o funkčním složení rady města a o silné participaci ze strany opozice, lepší, než byla v minulém období. Jestli se podaří splnit v první či druhé platformě, to v tuto chvíli nevím. Přikloníme se k tomu řešení, které bude lepší pro Pardubice, ale i pro náš věcný program,“ uvedl Haas, o němž už před několika dny František Brendl naznačil, že by si ho představoval jako primátora, který by byl kompromisem pro všechny zúčastněné.

Plán kroků, které si občanští demokraté s možnými koaličními partnery ustanovili, má termín maximálně 28. října. Tak, aby pohodlně stihli ustavující zastupitelstvo plánované na 1. listopad.

Reklama

Doporučované