Hlavní obsah

Rodina s tříletým dítětem vyčerpá 40 tisíc, dvouleté děti dosáhnou na 80 tisíc. Vláda navýšila rodičovskou

Pondělní tiskové konference ANO a ČSSD se dotkly také navýšení rodičovského příspěvku.Video: Josef Mačí, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda schválila navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc od 1. ledna 2020. Částka, na kterou rodina dosáhne, se ale bude odvíjet od výše dosavadního příspěvku a věku dítěte. Tady jsou příklady.

Článek

Od příštího roku dostane každá rodina s novým přírůstkem k rodičovské 80 tisíc navíc. S dosavadními 220 tisíci to bude celkem 300 tisíc korun. Rozhodla o tom vláda. Přilepší si ale i rodiny s dítětem mladším čtyř let. Ne každá ale stihne vyčerpat celých 80 tisíc.

Tady jsou modelové příklady: Rodina s tříletým dítětem pobírá rodičovský příspěvek 5 200 korun až do poloviny roku 2020. Aby stihla vyčerpat 80tisícový bonus, navýší si od 1. ledna měsíční příspěvek až na maximálních 12 tisíc. S touto částkou operovalo v návrhu ministerstvo práce a sociálních věcí. Za půl roku tak rodina dostane o 40 800 korun více.

Jiná rodina se stejně starým dítětem ale na maximálních 12 tisíc nemusí dosáhnout, protože by přesáhla 70 procent denního vyměřovacího základu. Na půl roku si tak navýší rodičovskou z dosavadních 5 200 korun na své maximum 7 600 Kč. Rodina tak vyčerpá 14 400 korun z celkových 80 tisíc.

Rodič s mladším dítětem si může rodičovskou nejen navýšit, ale i prodloužit tak, aby stihl využít celých 300 tisíc korun. Rodiny s dvouletými a mladšími dětmi by tak měly dosáhnout na celou částku.

Rodičovský příspěvek se měl původně zvýšit z 220 tisíc na 300 tisíc korun pro všechny rodiče, ať už původní částku vyčerpali zcela, nebo jen částečně. V březnu však koalice zjistila, že takový výdaj si státní rozpočet nemůže dovolit, a usnesla se, že by vyšší podporu měli dostat jen rodiče dětí narozených od 1. ledna 2020.

To vyvolalo velkou kritiku rodičů, kteří už se slíbeným zvýšením počítali, a tak vláda opět změnila názor a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhla zvýšení i pro rodiče starších dětí. Ti budou moci vyčerpat alespoň část z přidaných 80 tisíc.

Premiér Andrej Babiš na dopolední tiskové konferenci ohlásil, že ministerstvo financí v rozpočtu našlo peníze navíc a že výdaje na rodičovskou, jejíž zvýšení má vláda mimo jiné v programovém prohlášení, dosáhnou v příštím roce téměř 33 miliard korun. Loni to bylo 24,5 miliardy.

„My jsme po velice intenzivním jednání našli peníze. Je to 8,6 miliardy korun ročně,“ upřesnil premiér, když představil nástřel rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun.

To, že vláda zákon přijme, bylo zřejmé. Pět dní před volbami do Evropského parlamentu se strany přou jen o to, kdo má na přilepšení pro rodiny s dětmi větší zásluhu a kdo ho jako první navrhl.

„To, co sociální demokracie navrhla, je už její třetí návrh a je to de facto stejná pozice, kterou paní Schillerová navrhla v říjnu 2018,“ řekl na tiskové konferenci k rozpočtu Babiš.

„Jsme zase v té debatě, kdo s tím přišel. Já bych jenom upozornil na náš volební program z roku 2017, kde jako sociální demokracie jasně říkáme, že navýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun,“ reagoval na Babišova slova na své tiskové konferenci předseda ČSSD Hamáček.

Ministryně Maláčová přitom přiznává, že spravedlivější by bylo, kdyby se rodičovská zvýšila o 80 tisíc pro všechny rodiny. Proč přistoupila na kompromis, vysvětlila větou: „Já jsem chtěla, aby k 1. lednu nakonec neostrouhaly všechny rodiny.“

Ministerstvo práce chce mimo rodičovského příspěvku prosadit i další prorodinná opatření. Chystá se předložit návrhy na podporu jeslí a školek, částečných úvazků a startovacích bytů pro mladé rodiny s dětmi.

Reklama

Doporučované