Hlavní obsah
Online

Na Orbánovu tiskovku nesměla zahraniční média, zákaz dostaly i Seznam Zprávy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Viktor Orbán s Andrejem Babišem na tiskovce v Ústí.

Reklama

aktualizováno •

Dění v předvolební kampani sledujeme v online reportáži.

Článek
  • Volby vyhrála koalice Spolu, prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Před polednem se prezident vůbec poprvé vyjádřil k výsledku voleb - poblahopřál zvoleným poslancům. Poté byl převezen sanitkou do nemocnice. Důvodem jsou akutní komplikace jeho dlouhodobých zdravotních obtíží. Podrobnosti ZDE.
  • Andrej Babiš dnes večer stáhl svá slova, že pokud skončí v opozici, opustí politiku. „Stokrát mi můžete říkat, ať se vrátím na Slovensko, ale já jsem český premiér, jsem hrdý Čech a já to prostě nevzdám. Takže mám pro vás špatnou zprávu. Zůstanu v té Sněmovně. Zůstanu,“ řekl ve svém videopořadu Čau lidi.
  • Koalice Spolu a Pirátů a Starostů již zahájily povolební vyjednávání. Dohodly se, že sestaví vládu a vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby jejich představitele pověřil sestavením vlády. Podrobnosti k dělení ministerstev ZDE.
  • Vše podstatné sledují Seznam Zprávy v online reportáži. Přinášíme analýzy i postřehy reportérů ze zákulisí volebních štábů a také fotoreportáže.
  • Nejsem očkovaný, přiznal Okamura

    „Já sám očkovaný nejsem, protože mám protilátky. Když jsem se ptal lékařů, jestli mi doporučují se očkovat, tak mi řekli, že ne. Mně je 49 let a neví, co to se mnou udělá to větší množství protilátek, takže mi nedoporučují se očkovat. Nás, co máme protilátky a nemáme důvod se očkovat, jsou statisíce,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura v předvolební debatě lídrů v Moravskoslezském kraji v České televizi.

  • Sociolog a spoluzakladatel Občanského fóra glosuje dnešní blokádu médií

  • Babiš chce co nejdříve řešit téma emisních povolenek na úrovni Evropské rady

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že požádal o zařazení tématu emisních povolenek na program Evropské rady na 5. října. Podle něj je nutné rychlé řešení ohledně negativních dopadů cen emisních povolenek a spekulací s nimi. Uvedl to při návštěvě maďarského předsedy vlády Viktora Orbána v Ústí nad Labem.

    Příští českou vládu čeká podle Babiše hlavní bitva v Evropské unii právě ohledně emisních povolenek. „Já jsem včera psal dopis a také jsem si esemeskoval s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady (Charlesem Michelem), že zkrátka analýzu, kterou udělala Evropská komise na vývoj emisních povolenek, že se vůbec netrefila a že ty emisní povolenky, které jsou předmětem spekulací, mají obrovský negativní dopad na náš průmysl a předpoklady se vůbec nenaplnily a dopadají negativně na naše firmy a přenáší se to na naše obyvatele,“ uvedl Babiš. „Potřebujeme zamezit spekulacím a potřebujeme zastropovat ceny energií tak, jako jsme to udělali my pro teplárny,“ uvedl.

  • Seznam Zprávy nemohou na diskuzi Orbána s příznivci ANO

    Seznam Zprávy nebyly vpuštěny na debatu Viktora Orbána s podporovateli ANO v ústeckém divadle. „Dobrý den, pani Šídlová, velmi se omlouvám, ale na odpolední diskuzi pánů premiérů máme už bohužel plnou kapacitu. Vzhledem k tomu, ze v sále bude několik set posluchačů, museli jsme omezit i počet míst pro novináře a dnes už skutečně volná místa nejsou,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ANO Martin Vodička.

  • Hit Radio ano, Le Monde nikoliv

    Reportéra Le Monde JB Chastanda na místo doprovodila česká novinářka Magdalena Sodomková. „Ano, přišel nám email, že nebudeme vpuštěni z kapacitních důvodů, ale přijeli jsme se podívat, jak to vypadá na místě. Zjistili jsme, že na tiskovku bylo akreditováno třeba z MF Dnes šest novinářů. Ale řada velkých evropských médií akreditaci nedostala. Taky jsem byla svědkem toho, že na poslední chvíli byla vpuštěna novinářka, která nebyla akreditovaná. Měla vestu Hitrádia,“ řekla Seznam Zprávám Sodomková.

  • Novinář z Le Monde k dnešnímu incidentu

    Korespondent Le Monde pro střední Evropu si pozvdechl nad tím, že nebyl v Ústí vpuštěn na tiskovku. „Le Monde na červeném seznamu na tiskové konferenci Viktora Orbana a českého premiéra Babiše. Bohužel ji se mnou budete muset sledovat zvenčí,“ napsal.

  • Orbán brojil proti migraci, zeleným technologiím a LGBT

    Orbán na tiskovce v Ústí předpověděl další vlnu migrace. Právě zamezení možné nové vlny migrace slibuje Babiš v kampani. Podle Orbána Maďarsko a střední Evropu čekají tři bitvy: o migraci, LGBTQ+ a zelené technologie.

  • Orbán: Všichni jsme milovali Párala, Ústí je pro mě speciální místo

    Orbán se v Ústí vyznal z lásky k městu: na univerzitě prý všichni mladí Maďari studenti milovali Milence a vrahy od Vladimíra Párala (v Ústí spisovatel působil – pozn. red.). „Je to pro mě velmi speciální místo,“ řekl.

  • Seznam novinářů, které nepustili na Orbánovu a Babišovu tiskovku

    Foto: Seznam Zprávy

    Vladimír Vořechovský z odbor komunikace Úřadu vlády tvrdí, že novináři byli informováni v pondělí. Otázkou je, proč by pak do Ústí jezdili.

  • Demonstranti chtějí Babiše a Orbána konfrontovat po tiskovce

    „S transparenty a výkřiky ‚Hanba!‘ přivítali demonstranti Orbána i u Severočeského divadla opery a baletu, kde se koná tisková konference. Později se tamtéž uskuteční debata premiérů, kam ANO pozvalo své stoupence. Ti se budou moci zúčastnit debaty premiérů po ukončení pracovního programu. Před divadlem v době tiskové konference stojí odhadem dvě desítky demonstrantů. V rukách mají transparenty, které hlásají například ‚Sraz diktátorů‘ nebo ‚Budoucnost je Evropa a Euro. Ne. Babiš!‘.“ Podle van Gemunda demonstranti před divadlem setrvají do chvíle, než vyjdou představitelé obou zemí ven, protože podle nich mají v plánu Orbán s Babišem hovořit s lidmi v ulicích. „Tam je chceme konfrontovat,“ dodal.

  • Le Monde a další světová média? Na tiskovku Orbána vstup zakázán

    Z tiskové konference Viktora Orbána a Andreje Babiše bylo před 15. hodinou vyhozeno několik novinářů. Šlo například o reportéra prestižního francouzského listu Le Monde. Účastnit se nemohou ani některá další kritická světová média. Údajně z kapacitních důvodů. „Na poslední chvíli, když přijela na místo, jim zamítli vstup,“ hlásí z místa zpravodajka Seznam Zpráv Tereza Šídlová.

  • Neobětuje premiér kvůli volbám tentokrát i naše životy?

    Andrej Babiš jako předseda hnutí ANO, předseda vlády a předseda Rady vlády pro zdravotní rizika vědomě vyměnil potenciálně lepší volební výsledek v krajských volbách za životy nejméně 6800 zbytečně zemřelých Čechů. Pokud by nutná opatření aktivoval o tři týdny dříve, minimálně těchto 6800 lidí mělo šanci žít. Jinými slovy – Babiš obětoval životy tisíců Čechů jen kvůli výsledku voleb. Kolik jich obětuje příště? A nebudeme mezi nimi tentokrát i my?

  • Protesty v Ústí nekončí

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Homofobové, xenofobové, rasisti atd. Demonstranti nelítostně proti Babišovi a Orbánovi.

  • Orbána přijme večer prezident

    Večer v 19:00 Orbána přijme na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka by spolu měli mluvit například o aktuální politické situaci. Zatímco Česko čekají volby již příští týden, v Maďarsku se budou konat za půl roku. Asi na hodinové schůzce, které se zúčastní i zástupci maďarské a české delegace, budou řešit i otázky migrace, situaci ve Visegrádu, kam kromě ČR a Maďarska patří také Polsko a Slovensko, nebo blížící se české předsednictví EU. Jednou z hlavních českých priorit bude otázka integrace západního Balkánu, tedy sousedů Maďarska, do evropských struktur. Zeman s Orbánem by se mohli bavit také o zdražování energií nebo o stavbě maďarské jaderné elektrárny, na které Maďarsko spolupracuje s Ruskem.

  • Okamura shání bezpartijní experty pro Babišův kabinet

    Do voleb ještě zbývá pár dní, ale šéf SPD Tomio Okamura už řeší podíl svého hnutí v příští vládě. Podle informací Seznam Zpráv právě shání bezpartijní odborníky, kteří by za SPD usedli v novém Babišově kabinetu.

    Vláda ANO a SPD, případně ještě s podporou komunistů, je jednou z variant povolebního uspořádání. A také tématem pro politický podcast Vlevo dole, jehož autoři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková probírají spojení Babiše s Okamurou ve všech souvislostech.

  • Proč se Babiš bojí Pirátů? Odpovídal marketingový expert Vilém Rubeš

    Hostem dnešního pořadu Seznam Zpráv Ptám se já byl marketingový expert Vilém Rubeš. Řeč byla o předvolební kampani. „Hnutí ANO má k protipirátské kampani pravděpodobně nějaký důvod. Tahle kampaň je strašný ústup oproti předešlé kampani. Pouze hrozí. Pravděpodobně se těch Pirátů skutečně dramaticky obávají, asi vědí více než já,“ řekl kromě jiného.

  • Předseda Pirátů ostře proti Babišovi a Orbánovi

  • Hamáček: Zemana potěšily naše volební ambice

    Prezidenta prý zajímala atmosféra v ČSSD před nadcházejícími volbami, předsedy Hamáčka se ptal třeba na to, jak vnímá předvolební průzkumy. „Řekl jsme mu, že pokud počítám volební potenciál, pohybujeme se kolem 10 procent, což ho potěšilo,“ uvedl.

Reklama

Hlavní zprávy