Hlavní obsah

Spolu chce hlasovat o konci Babišovy vlády. Hraje se o deset hlasů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Koalice Spolu.

Reklama

aktualizováno •

ODS, TOP 09 a lidovci začnou sbírat podpisy pro mimořádnou schůzi, na které se pokusí vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše.

Článek

Koalice Spolu trvá na tom, že se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Zástupci koalice to potvrdili na úterní tiskové konferenci. Navzdory tomu, že prezident Miloš Zeman avizoval, že nechá Babišův kabinet vládnout v demisi do řádných voleb.

„Jsme přesvědčeni, že v politice není možné jenom taktizovat, sedět se založenýma rukama a nedělat nic,“ oznámil na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Strany teď začnou sbírat podpisy nutné pro mimořádnou schůzi.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala, že podle ní události v posledních dnech - například evropský audit o střetu zájmů premiéra - jen přidaly další argumenty pro to zbavit vládu důvěry.

Předseda lidovců Marian Jurečka popsal plán koalice pro příští dny. „Máme jít postupnými logickými kroky, zjistit, jestli tato vláda má důvěru, a jako další krok okamžitě usilovat o zjištění podpory 120 hlasů pro rozpuštění Sněmovny a jít k předčasným volbám,“ oznámil Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kde vzít hlasy

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů, ještě předtím se musí najít 50 hlasů ke svolání mimořádné schůze. Koalice Spolu jich má 40. Podpisy nechtějí připojit komunisté. Šéf SPD Tomio Okamura na dotaz, zda se jeho strana pod návrh Spolu podepíše, odmítl odpovědět. Upozornil pouze na sběr podpisů, který SPD sama za stejný účelem zahájila už dříve.

Zástupci Spolu nicméně oznámili, že chtějí shánět hlasy pouze mezi demokratickou opozicí. Tedy mezi Piráty a Starosty. Ti ale trvají na tom, aby se rovnou rozpustila Sněmovna a vyvolaly se předčasné volby.

„Nechceme být zatahováni do her koalice Spolu a SPD o to, kdo je nejvíc proti vládě Andreje Babiše. Piráti a Starostové tuto vládu nikdy nepodporovali a neděje se tak ani teď. Ve Sněmovně jsou nyní podpisy pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry i bez nás. K žádosti o předčasné volby své podpisy rádi připojíme,“ napsal Seznam Zprávám Vít Rakušan.

Jaké jsou možnosti?

Vyslovení nedůvěry vládě

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. (Mimořádnou schůzi, na které by se o tom hlasovalo, musí podpořit 50 poslanců.) Na tahu je poté prezident - může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Rozpuštění Sněmovny

K rozpuštění Sněmovny je potřeba 120 hlasů poslanců, poté Sněmovnu formálně rozpustí prezident. Od té chvíle běží limit 60 dnů, do kterých se musí konat předčasné volby. Sněmovnu nelze rozpustit 3 měsíce před tím, než jí uplyne mandát.

Termín předčasných voleb

Strany nechtějí rozpustit Sněmovnu dříve, než bude platit nový volební zákon. K tomu by mělo dojít 1. července, pokud Senát nenavrhne účinnost uspíšit. Předčasné volby by se tak mohly nejpravděpodobněji konat v letním termínu.

Sehnat 50 hlasů pro svolání schůze může být paradoxně těžší než dostat souhlas 101 poslanců přímo při hlasování. Část politiků totiž říká, že sami aktivně hlasování vyvolat nechtějí, kdyby na něj však došlo, svědomí jim nedovolí podpořit Babišův kabinet. O takové možnosti uvažuje například KSČM, ale i další opoziční strany.

„Hlasy na případné vyslovení nedůvěry máme připraveny. Ale od počátku tvrdíme, že daleko lepší cesta je přivést zemi k předčasným volbám,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Obě opoziční koalice budou ještě jednat, schůzka je naplánovaná na čtvrtek.

Podle koalice Spolu by případné rozpuštění Sněmovny mělo následovat právě až po vyslovení nedůvěry vládě. „Rozpuštění Sněmovny je krajní řešení. Je to vyjádření bezvýchodnosti situace. Je absurdní rozpouštět Sněmovnu, když máte vládu s důvěrou,“ dodal Fiala.

Prezident Miloš Zeman už uvedl, že pokud by byla vládě vyslovena nedůvěra, nechá ji dovládnout v demisi do řádných voleb. Část politické scény se navíc obává, že by vznikl prostor pro Zemanův úřednický kabinet. Koalice Spolu přesto nechce měnit své plány.

„Nedělat nic, protože to může být horší, je podle mě cesta do pekel. Když se na tu vládu podívám, nevím, jestli může být ještě nějaká vláda Miloše Zemana. Tohle je vláda Miloše Zemana,“ dodal Fiala.

Prezident dále uvedl, že Sněmovnu nerozpustí ani ve chvíli, kdy by se na tom usnesl dostatečný počet poslanců.

„Spekulace o tom, že je 120 hlasů, které umožňují rozpuštění Sněmovny, je naprosto mylná. Kdyby si tito naivové přečetli ústavu, tak by si zjistili, že prezident v takovém případě může, ale nemusí Sněmovnu rozpustit,“ uvedl Zeman. Podle ústavních expertů i politiků ale takovou možnost prezident nemá a Sněmovnu rozpustit musí.

Reklama

Doporučované