Hlavní obsah

Rusko je pro nás velkým nebezpečím. Koalice TOP 09 a STAN představila program pro eurovolby

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice konat 24. a 25. května.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Programové body kandidátky STAN a TOP 09 do Evropského parlamentu představil předseda TOP 09 a lídr kandidátky Jiří Pospíšil a europoslanec a lídr kandidátky za STAN Stanislav Polčák.

Článek

Posílení ochrany hranic Evropské unie, proevropské směřování nebo podpora malých a středních firem z evropských fondů jsou hlavní body programu, se kterým se bude v evropských volbách ucházet o voliče koalice STAN, TOP 09 a dalších subjektů. Na programové konferenci koalice v Praze to uvedli první dva kandidáti Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). V Evropském parlamentu chtějí také podporovat nové, ekologicky šetrné technologie a omezit množství regulací, které EU vydává.

Pospíšil zdůraznil, že koalice vnímá EU jako hodnotovou záležitost a jednoznačně se staví kladně k českému členství v Unii. „Evropská unie pro nás není jen ekonomicky výhodné společenství států. Je to pro nás také společenství států, které vyznávají společné hodnoty svobody, demokracie a právního státu,” řekl. Podle něj je členství v EU také garancí české bezpečnosti.

Zajištění bezpečnosti EU do budoucna je podle Pospíšila hlavní prioritou TOP 09 a STAN. „Budeme-li v Evropském parlamentu silně zastoupeni, uděláme vše pro to, aby vnější hranice Evropské unie byla dostatečně hlídána a nebyla průchozí,” řekl. Kandidáti koalice podle něj budou také podporovat posílenou spolupráci EU v obraně, která však nemá být konkurencí k NATO, ale má pomoci i k lepšímu fungování Severoatlantické aliance.

Polčák označil za další prioritu péči o krajinu a omezení znečišťování. „Říkáme stop drancování, volíme politiku šetrnosti. Chceme investovat do nových technologií. Nízkouhlíková technologie je budoucností, přináší pracovní místa a inovace,” řekl. Koalice také chce bojovat proti nadměrnému znečištění plasty a podporuje zákaz jednorázových plastových výrobků a větší recyklaci.

„Nebráníme se úvahám o vnitřních změnách Evropské unie. Prosazujeme legislativní střídmost, aby Unie vydávala akta jen tam, kde je to potřebné,” uvedl dále Polčák. Podporuje také posílení role národních parlamentů při přijímání evropských norem.

Koalice také chce prosazovat, aby se z evropských fondů podporovaly malé a střední podniky a ne velké firmy. Chce také prosazovat investice do páteřních evropských dopravních cest a zároveň zajistit, aby se tyto cesty nevyhýbaly Česku.

Na prvních třech místech kandidátky figurují Jiří Pospíšil (TOP 09), Stanislav Polčák (STAN) a Luděk Niedermayer (TOP 09). Na pátém místě listiny je předseda zelených Petr Štěpánek a na desátém někdejší poslankyně Kateřina Bursíková Jacques reprezentující LES. V první desítce jsou bývalí poslanci TOP 09 Marek Ženíšek a Gabriela Pecková nebo technik Pavel Pavel, který se proslavil tím, že se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově „rozchodit“ obří sochy moai.

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice letos konat 24. a 25. května, vybírat se bude 21 europoslanců. V posledním hlasování v květnu 2014 získalo ANO čtyři mandáty, stejně jako TOP 09 společně se STAN a také ČSSD. Zvoleni tehdy byli také tři zástupci KDU-ČSL a tři komunisté, dva zástupci ODS a jeden mandát tehdy připadl Svobodným.

Reklama

Doporučované