Hlavní obsah

Méně výdajů i úředníků. Možný ministr financí popsal, kde chce šetřit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Koalice Spolu a PirSTAN už finalizovaly jednání o podobě nové vlády. Jasný je už poměr křesel pro ministry i koaliční smlouva. Je už podoba nové vlády definitivní?

Hostem Ptám se já byl místopředseda ODS a kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura.

Příští koaliční vláda by měla být osmnáctičlenná, tedy početnější než současný Babišův tým. Vítězné koalice se usnesly na vytvoření nových resortů: pro evropské záležitosti, legislativu a vědu a výzkum. Křesla si rozdělí v poměru deset plus premiérské pro Spolu a sedm pro PirSTAN.

Konkrétní jména vyjednavači oficiálně prozradit nechtějí. Přesto jako skoro jistou věc počítají média kromě Petra Fialy v roli předsedy kabinetu například s dalším občanským demokratem Zbyňkem Stanjurou na finance, lídrem Starostů Vítem Rakušanem na vnitro nebo s Pirátem Ivanem Bartošem na místní rozvoj a digitalizaci.

Stanjura potvrdil, že ODS by měla mít ministerstev pět. Resort financí, dopravy, spravedlnosti, obrany a kultury. Jestli se sám postaví do čela prvního zmíněného, ale potvrdit nechtěl: „Řekl jsem jen, že pokud dostanu nabídku, místo ministra financí přijmu. To platí,“ dodal.

Zástupci pěti politických stran se shodli i na návrhu koaliční smlouvy, z níž vyjde programové prohlášení. Plánují výrazně snížit schodek HDP a kvůli zmenšení rozpočtového deficitu na příští rok se nebojí ani rozpočtového provizoria.

„Pokud bude dva tři měsíce, nic se nestane. Žádné výdaje nejsou ohroženy,“ komentoval toto rozhodnutí možný budoucí ministr financí a dodal, že by v novém rozpočtu vláda chtěla ušetřit přes 80 miliard. „Daně zvyšovat nebudeme. Problém je na straně výdajů. Já mezi provozní výdaje počítám i neinvestiční dotace, tam je velký prostor. Takže budeme šetřit na straně státu,“ vysvětlil Stanjura s tím, že snížení výdajů by měla pomoci i digitalizace: „K tomu potřebujeme změnit zákony. Pak ubudou agendy. Když ubudou agendy, tak ubudou úředníci a můžeme šetřit.“

Koaliční smlouvu by přitom strany měly podepsat v pondělí 8. listopadu, kdy se poprvé sejde Sněmovna. Následně by měla současná vláda podat demisi a prezident pověřit nového premiéra. Právě způsobilost prezidenta k výkonu funkce vzhledem k jeho zdravotnímu stavu řeší v posledních týdnech Sněmovna i Senát. Aktuálně by ale hlava státu měla být po pobytu na JIP už umístěna na běžný pokoj.

„Je dobře, že pana prezidenta převezli na standardní pokoj. Nebudu tajit, že je naším politickým soupeřem. A pokud máte v politice s někým soupeřit, tak je jenom dobře, když je zdravý. Pro nás bude lepší, když bude pan prezident v kondici i s komplikacemi, které by mohl naplánovat, než abychom museli sáhnout k ústavním pojistkám,“ okomentoval současné dění místopředseda ODS s tím, že pokud zpráva o zdravotním stavu prezidenta bude pozitivní, není důvod pro aktivaci ústavních pojistek k přenosu pravomocí.

Kdy bude mít Česko novou vládu? A je už o všech ministrech jasno?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované