Hlavní obsah

Koalici v Karlovarském kraji brání spor o funkci hejtmana

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jednání o koalici v Karlovarském kraji momentálně skončilo kvůli sporu o funkci hejtmana. Trvá na něm koalice ODS a KDU-ČSL, která má v 45členném zastupitelstvu čtyři křesla. Může ještě vrátit k jednání o koalici s hnutím ANO.

Článek

S blokem 21 zastupitelů za STAN, Piráty, Volby pro kraj, Místní a SNK1 se přitom na programových cílech shoduje. Blok se chtěl na společné koalici dohodnout do čtvrtka, kdy bude pokračovat přerušené jednání nového krajského zastupitelstva. Bez dohody o personálním složení rady to ale není reálné. ODS a KDU-ČSL trvají na místě hejtmana a minimálně jednoho dalšího radního. Blok 21 zastupitelů nabízí místo prvního náměstka, dalšího radního a možnost nominovat jednoho uvolněného zastupitele nebo předsedu komise či výboru.

Pohled na vyjednávání je z obou stran zcela odlišný. „Takový model, který obsazuje třetinu rady pro ODS/KDU-ČSL, je zcela v rozporu s volebním výsledkem a rozložením mandátů pro jednotlivé partnery,“ uvedl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA). „Je smutné, že vzniku většinové krajské koalice, ve které je shoda na programových prioritách i na koaliční smlouvě, brání nerealistický požadavek koalice ODS/KDU-ČSL na pozice v krajské exekutivě na úkor dalších partnerů,“ doplnil.

Lídr ODS a možný kandidát na funkci hejtmana za koalici ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec to vidí jinak. „Naše požadavky na postavení v koalici jednoznačně vycházejí z významu a strategického postavení našich zastupitelů pro budoucí vládu Karlovarského kraje. S politováním musíme konstatovat, že zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka nevyšli naší koalici nijak vstříc a svou nabídku nijak neupravili. A to přesto, že po pro programové stránce se nenalezl sporný bod,“ uvedl v pondělí Jakobec.

Lídr kandidátky Místních Patrik Pizinger uvedl, že rozpor mezi deklarovanou snahou postavit kraj na nohy a trváním na pozici hejtmana i přes programovou shodu je pro něj nepochopitelný. Přitom třeba Místní získali ve volbách také čtyři mandáty. „Nechť ODS a KDU-ČSL vysvětlí svým voličům, že mohli být součástí funkční koalice, která se programově shodla, ale dali raději přednost funkcím,“ řekl.

Při neshodě bloku 21 zastupitelů s ODS a KDU-ČSL se tak v názorově rozděleném zastupitelstvu jeví jako jedna z možností koalice ANO a ODS a KDU-ČSL s podporou například SPD nebo jednotlivců, kteří by hlasovali v rozporu se stanovisky stran, za něž byli zvoleni.

Teoreticky je možné, že současná patová situace vyústí v nové jednání všech stran, což by vrátilo do hry právě i ANO. „Věříme, že blok v čele s panem Kulhánkem konečně přestane blokovat sestavení funkční krajské vlády. Doufám, že už skončí tato jejich ostuda a všichni si sedneme k jednomu stolu. ANO je připraveno jednat o prioritách kraje a neklade si pro další jednání žádné nesmyslné podmínky,“ řekla krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Doporučované