Hlavní obsah

Kočí na Chrudimsku chce stavět kanalizaci a čistírnu za 102 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Kočí na Chrudimsku čeká největší investiční akce její historie. Na podzim chce začít budovat kanalizaci a čistírnu odpadních vod za 102 milionů korun.

Článek

Na stavbu získala dotaci z Operačního programu životní prostředí 47 milionů korun, dalšími 3,2 milionu korun by měl přispět Pardubický kraj. Pro obec s ročním rozpočtem kolem deseti milionů korun bude i tak financování stavby zatěžující.

„Kolem osmi milionů korun použijeme z hotovosti, kterou máme na účtu, ale chceme si vzít úvěr zhruba 45 milionů korun. Jednáme o něm s bankou, stavbu chceme spustit v září. Výstavba by měla být hotová do konce roku 2022, potom bude ještě půl roku zkušební provoz a do prosince 2023 by se měli občané na kanalizaci připojit,“ řekl starosta Marcel Havránek (Za prima obec).

Stavební povolení obec získala už v roce 2018 a postavila asi 50 metrů kanalizace pod částí státní silnicí I/17, která se opravovala. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude v příštích letech v rekonstrukci průtahu pokračovat, vedení obce proto stavbu kanalizace se silničáři koordinuje a v tomto úseku bude muset zaplatit ještě asi deset milionů korun. Podle Havránka je zřejmě zaplatí z dalšího překlenovacího úvěru.

V obci s přibližně 650 obyvateli existuje pouze společná dešťová a splašková kanalizace, která ústí do Kočského potoka. Při suchu, které panovalo v minulých letech, však byla koncentrace splašků v malém vodním toku příliš vysoká. O bydlení v obci, která je jen několik kilometrů od Chrudimi, je značný zájem a kanalizace je nezbytná pro další rozvoj výstavbu rodinných domů.

Reklama

Doporučované