Hlavní obsah

Kočka, která vždy poslechne. Unikát s umělou inteligencí uvedl CES 2020

MarsCat je jediná svého druhu. Chytrá umělá kočka pochází z Číny.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Přední světová technologická výstava v Las Vegas končí. Ještě před uzavřením veletrhu CES 2020 se však stihla představit vůbec první plně autonomní robotická kočka MarsCat.

Článek

Nápad, se kterým přišel start-up Elephant Robotics, předjímal umělého mazlíčka, který by se na rozdíl od plnění zadaných příkazů choval zkrátka jako obyčejné zvíře.

Jakmile nový majitel svoji MarsCat aktivuje, oživí v podstatě normální kočku. Fyzicky jde sice stále o robota, stejně jako jeho předloha si ale „dělá co chce a kdy chce,” píše zpravodajský web o technologiích CNET.

Nejde ji nemilovat, říkají novináři

Také server TechCrunch uvádí, že jeden z nejlépe prezentovaných spotřebitelských segmentů, tedy robotů, ovládl v kategorii „roztomilosti“ mazlíček od Elephant Robotics. Autonomního společníka, který reaguje na dotek, hlas a hraje si s okolními předměty, podle něj „nelze nemilovat i po krátkém čase stráveném s ním“.

Novináři přímo z veletrhu vysvětlují, že samovolné chování MarsCat nicméně znamená prosté reagování na dané podněty. Robotická kočka podle nich na rozdíl od těch opravdových, které se vyznačují spíše ignorací, svého pána skutečně poslechne, když na ni zavolá například běž, zastav, buď ticho nebo pojď sem.

Poslouchá a je vděčná

Zároveň dává najevo potěšení při „podrbání nebo pohlazení po jejím hřbetu“ a interaguje s hračkami, lidmi, či dokonce se svými živoucími předlohami – zde ale reportéři přidávají svůj postřeh a vyvstávající otázku, zdali si bude skutečná šelma chtít hrát se svojí robotickou verzí.

První kousky začne start-up svým zákazníkům dodávat od letošního března. Objednávky už jsou v plném proudu na crowdfundingové stránce Kickstarter.com. Při ceně 649 dolarů, tedy asi 14 770 korun, za jednu MarsCat prvním „podporovatelům“ se firmě z čínského Šen-čenu podařilo vybrat už přes sto tisíc dolarů, což je vysoko nad původně cílenými dvaceti tisíci.

Pro první zájemce za polovinu ceny

Nabídka úvodní ceny je nicméně omezená počtem, po vyčerpání kapacity nebudou mít pozdější zájemci na výběr jinou než dražší verzi. Po uvedení umělého mazlíčka na volný komerční trh se bude podle Elephant Robotics prodávat za 1 299 dolarů.

Společnost pro CNET uvedla, že v současnosti pracuje také na nabíjecí stanici, do které by robotická kočka chodila rovněž automaticky a sama si dočerpávala energii, kdykoliv by potřebovala. Zároveň prý vyvíjí robotického psa, jenž by byl patrně konkurencí už existujícímu a na podobných principech fungujícímu psovi Aibo od Sony, který se ovšem prodává za 2 899 dolarů, jak píše TechCrunch.

Když se válí, vydrží déle

MarsCat je a bude k dostání v bílé, šedé, zrzavé a černé barvě. Vysokokapacitních senzorů má šest a její „zrak“ zajišťuje pětimegapixelová kamera. Základní jednotka Raspberry Pi 3 vydrží s baterií podle míry zatížení dvě až tři hodiny plného provozu. Fungovat však může i při menším zatížení – při častějším „povalování“ může vydržet i pět hodin, dodává magazín The Verge.

Funkce robotické kočky lze nastavit v rozhraní softwaru, který čínský start-up dodává spolu s umělým mazlíčkem. Rozeznávat podle něj umí až 20 slovních příkazů.

Elephant Robotics se na vývoj tzv. cobotů, tedy kolaborativních robotů uzpůsobených k bezpečné činnosti s člověkem, soustředí už od roku 2016. V současnosti vyrábí tři řady takových strojů, jako jsou například robotické paže s variabilním nastavením. Dodává je třeba do Japonska, Koreje, Thajska, Malajsie, Dubaje, Turecka a Izraele, ale i Nového Zélandu, Austrálie, Řecka, Itálie, Bulharska, Německa nebo Argentiny a USA.

Reklama

Doporučované