Hlavní obsah

Kočner hledal někoho, kdo by vzal vraždu Kuciaka na sebe, zaznělo u soudu

Foto: Profimedia.cz

Zoltán Andruskó u soudu v Pezinku.

Reklama

Odsouzený podvodník Marian Kočner obžalovaný z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka patrně dal podnět k hledání takzvaného bílého koně, který by vzal vinu za vraždu na sebe.

Článek

U slovenského soudu to v pondělí řekl již odsouzený zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó. Ten při vyšetřování činu s policií spolupracoval a v případu nyní vystupuje jako svědek. Kočner i další obžalovaní označili dosavadní výpovědi Andruskóa, který už dříve svědčil proti Kočnerovi, za lež.

Z Andruskóovy výpovědi také vyplynulo, že do hledání bílého koně za odměnu milion eur (26,7 milionu korun) byl zapleten kontroverzní podnikatel Norbert Bödör. Ten nebyl obviněn v Kuciakově případu, slovenský nejvyšší soud ho ale tento měsíc poslal do vazby v korupční kauze spojované se státní zemědělskou platební agenturou.

„Pan Andruskó lže,“ řekl Kočner poté, co svědkovi kladl sérii otázek, z nichž ale několik soudkyně nepřipustila. Podobně se vyjádřili i další dva obžalovaní z vraždy investigativního novináře. Ti také odmítli Andruskóovo vyjádření, že si nepůjčoval peníze a že měl ze svých podnikatelských aktivit ve stavebnictví a provozu restaurace dostatek prostředků na běžný život. Například obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdila, že sama půjčila peníze Andruskóovi, který to ale popřel.

Jiný svědek v Kuciakově případu dříve řekl, že se Bödör podílel na financování sledování novinářů, včetně Kuciaka, ve prospěch Kočnera a u policie získal osobní údaje o sledovaných reportérech. Bödör tato tvrzení u soudu v lednu popřel.

Andruskó je prvním z původně pěti obviněných v případu Kuciakovy vraždy, který byl po doznání pravomocně odsouzen. Loni přistoupil na trest 15 let ve vězení. Dříve také u soudu řekl, že na pokyn Kočnera zprostředkoval vraždu Kuciaka mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným.

Vražda Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vyvolala na Slovensku mohutné protivládní protesty a politickou krizi, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica. Jeho strana Směr-sociální demokracie po porážce v letošních parlamentních volbách skončila v opozici. Po následném vnitrostranickém rozkolu ze Směru-SD vystoupila v čele s expremiérem Peterem Pellegrinim více než čtvrtina poslaneckého klubu strany.

Reklama

Doporučované