Hlavní obsah

Kočner měl jasný motiv k vraždě, řekli před soudem kolegové Kuciaka

Foto: Profimedia.cz

Šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy v budově Justiční akademie v Pezinku.

Reklama

Byl to talentovaný analytik, který pečlivě rozkrýval Kočnerovo podezřelé podnikání. Tak v úterý u soudu v Pezinku charakterizovali slovenští novináři svého zavražděného kolegu. V případu dvojnásobné vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vypovídali jako svědci. Soudu se tentokrát ze čtveřice obžalovaných osobně zúčastnil jen Tomáš Szabó.

Článek

All for Jan – Všichni za Jána. Odznak se známým heslem a podobiznami Kuciaka a Kušnírové měli připnutý všichni novináři, kteří v úterý zasedli na lavici svědků. „V den, kdy se našla těla zavražděných, mi zavolal Peter Tóth,“ popisoval u soudu v úterý odpoledne Dag Daniš, komentátor serveru Aktuality.sk, pro který Ján Kuciak pracoval.

Tóth byl Kočnerův známý a spolupracovník a zařizoval pro něj sledování novinářů, včetně Kuciaka. „Měl jsem z toho telefonátu pocit, že mě chtěl vytěžovat, například jaké jsou nálady v redakci, jak budeme v rámci redakce vyšetřovat,“ dodal Daniš.

Tóth není z ničeho obviněný, po zadržení lidí podezřelých z Kuciakovy vraždy začal spolupracovat s policií a před soudem už svědčil proti Kočnerovi i Aleně Zsuzsové, která je obžalovaná z objednávky úkladné vraždy.

Před soudem mluvil i šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy a další Kuciakovi kolegové. Všichni o Kuciakovi mluvili jako o talentovaném a ochotném analytikovi. „Věnoval se daňovým kauzám, praní špinavých peněz a korupci. To je důvod, proč narazil na obžalovaného Mariana Kočnera,“ řekl na úvod své výpovědi Bárdy.

Kočnerovo vyhrožování

Novináři mluvili mimo jiné o telefonátu, ve kterém Kočner Kuciakovi vyhrožoval. Hovor se zaznamenal díky automatickému nahrávání v Kuciakově telefonu. „Po tom telefonátu, kdy Kočner oznámil, že bude sbírat špínu a zabývat se jeho rodinou, jsem napsal komentář. Upozornil jsem na to našeho ředitele i právníka a dohodli jsme se na podání trestního oznámení,“ vzpomínal dál Bárdy.

Foto: Profimedia.cz

Soudu se ze čtveřice obžalovaný osobně účastnil jen Tomáš Szabó.

Kuciak pak skutečně oznámení podal. „Jano mi řekl, jak to s tím trestním oznámením vypadá. Byl zklamaný, protože si myslel – a i my jsme si to mysleli – že když mu bude člověk z mafiánských seznamů vyhrožovat, slovenské bezpečnostní složky ho budou chránit,“ dodal Bárdy.

„Svědci jednoznačně a jasně označili jednoho z obžalovaných jako osobu, která byla ohrožená na majetku novinářskou činností Jána Kuciaka,” komentoval výpovědi novinářů advokát Roman Kvasnica, který zastupuje matku zavražděné Martiny Kušnírové Zlaticu.

Z úkladné vraždy Kuciaka a Kušnírové obžaloba viní Kočnera, jeho přítelkyni Alenu Zsuzsovou a dva bratrance Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa.

V pondělí vypovídali o vztahu s Kočnerem vlivní byznysmeni Norbert Bödör a Jaroslav Haščák, spolumajitel finanční skupiny Penta. Haščák odmítl, že by o vraždě Kuciaka cokoli věděl.

Minulý týden se k vraždě před soudem přiznal bývalý voják Miroslav Marček. Vypovídal pak proti svému bratranci Szabóovi, který stejně jako Zsuzsová a Kočner vinu odmítá.

Zsuzsovou a Kočnera spojil s vraždou ve své výpovědi Zoltán Andruskó, který už si odpykává za zprostředkování vraždy patnáctiletý trest. Dostal ho loni na konci roku na základě dohody o vině a trestu.

Hlavní líčení bude pokračovat tento týden ještě ve středu.

Reklama

Doporučované