Hlavní obsah

Kočner se v nově zveřejněné nahrávce chlubí, že mu Fico slíbil „svatý klid"

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Marián Kočner před soudem v Bratislavě.

Reklama

Slovenský podnikatel Marián Kočner se před čtyřmi lety chlubil tím, že mu nyní již bývalý slovenský premiér Robert Fico slíbil „svatý klid" před vyšetřováním jeho kauz. Vyplývá to z nahrávky Kočnerova rozhovoru s jiným podnikatelem, kterou dnes zveřejnil list Denník N. Fico tyto informace zatím nekomentoval, dříve pouze přiznal, že se s Kočnerem potkával na společenských akcích.

Článek

Kočner podle nahrávky, kterou zveřejnil Denník N  tvrdil, že od Fica požadoval svatý klid a že nechce, aby se jeho osobou zabývala prokuratura, policie či daňový úřad. „A on (Fico) mi říká – budeš ho (klid) mít. A já mu říkám – pokud ne, ty nebudeš premiér. A on říká – já to vím," tvrdil Kočner. Podle listu si nahrávkou Kočner zaznamenal schůzku s podnikatelem Michalem Suchobou, který od něj žádal peníze za to, že finanční správa nebude Kočnera kontrolovat v jedné z daňových kauz.

Suchoba dříve získal zakázky od slovenské finanční správy a Denník N ho označil za přítele někdejšího šéfa finanční správy. Suchoba v reakci tvrdil, že si na rozhovor s Kočnerem ze zmíněné nahrávky nevzpomíná. Zároveň popřel, že by pro někoho na finanční správě vyřizoval věci ohledně daní.

Denník N napsal, že nahrávku zajistila policie v Kočnerova mobilu, ve kterém kriminalisté našli také podnikatelovu komunikaci s politiky a představiteli justice, jež poukázala na korupci ve slovenském soudnictví. Zmíněná komunikace již dříve unikla do médií. Po provalení aféry například rezignovala jedna soudkyně a několika dalších soudců bylo postaveno mimo službu. O funkce také přišli dva vysocí politici za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie a dříve také náměstek generálního prokurátora.

V současnosti Kočner čelí obvinění v několika případech ekonomické kriminality. Je také obžalován z toho, že si objednal loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka, který o jeho podezřelých transakcích psal. Kuciakova vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která vyvrcholila demisí Fica z funkce premiéra.

Reklama

Doporučované