Hlavní obsah

Kočner sháněl kompro fotky na premiéra, vyplývá z šifrovaných zpráv

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovenský expremiér Peter Pellegrini.

Reklama

Další nová zjištění přináší prolomená šifrovaná komunikace Mariana Kočnera. Tématem Středoevropského deníku jsou i polské volby. Ty se sice oficiálně konat budou, hlasovat se v nich ale nebude.

Článek

Poptávka po vydírání premiéra

Marian Kočner sháněl kompromitující materiály na premiéra Petera Pellegriniho ze strany Směr. Podle serveru Aktuality.sk to vyplývá z Kočnerovy komunikace v šifrované aplikaci Threema. Přes tu řešil Kočner například svou kauzu falšování směnek televize Markíza, za kterou je nepravomocně odsouzený na 19 let, a podle obžaloby i úkladnou vraždu novináře Jána Kuciaka.

Pellegrini se stal premiérem na konci března 2018, nahradil Robert Fica, který odstoupil kvůli masovým demonstracím vyvolaným vraždou Kuciaka a Martiny Kušnírové. O nového premiéra se měl Kočner podle Aktualit začít zajímat v polovině června 2018. Oligarchovi Norbertu Bödörovi psal o existenci kompromitujících fotek, kterými chtěl Pellegrinimu překazit kandidaturu na prezidenta ve volbách v roce 2019.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu.

K fotkám se Kočner vrátil i po propuštění z vazby na konci června. Z konverzace s bývalou novinářkou a Kočnerovou známou Martinou Ruttkayovou má vyplývat, že jsou fotky tehdejšího premiéra intimního charakteru. Fotky měl mít k dispozici poslanec dnešní vládní strany Jsme rodina Peter Pčolinský, bratr nově jmenovaného šéfa slovenské tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského.

„Pčolinský má pravděpodobně Peleho fotky,“ píše Kočner v Threemě. Peter Pčolinský Aktualitám řekl, že si pamatuje jednu Pellegriniho fotografii, která kolovala po parlamentu. Pocházela prý od politika Směru.

Jeho bratr, dnešní šéf SIS, popírá, že by kompromitující fotky sháněl. „Viděl jsem dvě fotografie. Na jedné interiér auta a ruka držící pětiseteurové bankovky. Na druhé dvě osoby ve spodním prádle v hotelovém pokoji, otočené zády, takže není poznat, o koho jde,“ reagoval Vladimír Pčolinský. Fotky prý vyhodnotil jako nesmysl a dál je neřešil.

Sám expremiér tvrdí, že se ho nikdy nikdo vydírat nepokoušel. „Nikdo mě s žádnými fotkami nikdy nekontaktovat. Zachytil jsem z vícero zdrojů různé drby o tomhle tématu, ale protože vím, že se nezakládají na skutečnosti, považoval jsem to, a považuji dodnes, za součást politických intrik, které mě nijak nevyrušují,“ napsal Pellegrini v reakci.

Debatovalo se, ale zbytečně

V polské vládní televizi se ve středu večer konala bizarní předvolební debata, kterou sledovalo 6 milionů lidí. Vůbec poprvé se sešli všichni kandidáti na prezidenta a v minutových intervalech odpovídali na šest otázek. I přesto, že se nevědělo, jestli se v neděli volby opravdu budou konat.

K ostřejší konfrontaci došlo jen mezi úřadujícím prezidentem Andrzejem Dudou a předsedou lidovců Władysławem Kosiniakem-Kamyszem. Ještě pět minut po debatě se zdál být nejzajímavějším zážitkem z debaty fakt, že časomíra, která kandidátům odpočítávala minutovou odpověď, přeskakovala některé vteřiny.

O dalších pět minut později přišla zásadní zpráva o politické deklaraci Jarosława Kaczyńského, která říká, že prezidentské volby sice proběhnou, nebude se ale hlasovat. Pak je má soud prohlásit za neplatné a mají se vyhlásit znovu. Jak to bude se současnými kandidáty, se zatím neví. Ve čtvrtek dopoledne pak poslanci přehlasovali senátní veto a prosadili všeobecný korespondenční způsob volby.

Zákon, který ještě neplatí, se má během týdne rychle novelizovat. Kdy volby budou, se neví, spekuluje se o možných termínech od 23. května do konce července. Další vývoj budeme sledovat.

Problémy Austrian Airlines

Rakouská letecká společnost Austrian Airlines bude kvůli koronavirové krizi propouštět. O práci má během tří let přijít 1100 zaměstnanců, tedy asi 15 procent stavu. Dojde také ke zkrácení mezd. Dceřiná společnost německé Lufthansy zároveň podle agentury APA požádala rakouskou vládu o pomoc ve výši 20 miliard korun. Podmínkou vlády je zachování pracovních míst a sídla společnosti ve Vídni.

Tajemství Orbánova testu

Jestli premiér Viktor Orbán prošel testem na koronavirus, se veřejnost nedozví, s odkazem na ochranu osobních údajů to řekl náměstek ministerstva pro lidské zdroje. Premiéra se ptal opoziční nezávislý poslanec Ákos Hadházy. Podle levicového deníku Népszava se odkázal na Orbánovy návštěvy v nemocnicích a upozornění, že premiér často nedodržuje od lidí doporučený odstup a zapomíná nosit roušku.

Lepší vzduch v Německu

Méně pohybu venku, méně aut, a tím pádem lepší ovzduší. Takový efekt mají karanténní opatření během epidemie koronaviru na německá města. Koncentrace škodlivého oxidu dusičitého na více místech klesla o více než čtvrtinu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD. Vzduch se zlepšil v Berlíně, Hamburku i ve spolkových zemích Bavorsku a Hesensku. Hodnoty naopak stouply ve Stuttgartu, a to i přesto, že hustota dopravy tam výrazně klesla. Podle klimatologů to způsobily povětrnostní podmínky.

Reklama

Související témata:

Doporučované