Hlavní obsah

Kočnerova „opička“ začala vypovídat. Zlomí to Ficovi vaz?

Foto: Profimedia.cz

Někdejší náměstkyně slovenského ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská.

Reklama

„Teče Robertu Ficovi do bot?“ ptají se slovenská média poté, co bývalá soudkyně Monika Jankovská začala vypovídat. Přes mobil ji řídil Marian Kočner, známá postava slovenského podsvětí. Vyplývá to z výpovědi, která unikla do médií

Článek

Bývalá dlouholetá státní tajemnice, tedy náměstkyně, slovenského ministerstva spravedlnosti a také soudkyně Jankovská čelí obvinění z korupce. Policie ji zadržela letos v březnu v rámci akce Bouřka spolu s dalšími soudci kvůli podezření z úplatkářství a zneužití pravomoci zejména ve prospěch Mariana Kočnera (nyní nepravomocně odsouzeného podvodníka a nepravomocně osvobozeného v případu objednávky vraždy Jána Kuciaka).

Když loni na podzim vyšlo najevo, že si Jankovská vyměnila stovky šifrovaných zpráv s Kočnerem, považovala to nominantka strany Směr za „špinavou kampaň“. „Opička“, jak o ní Kočner psával, se funkce na ministerstvu vzdala a vrátila se k soudnictví. Předseda Směru Robert Fico ji tehdy pochválil za „kus dobře odvedené práce“.

Opička po 8 měsících přiznala vinu

Několik měsíců nato skončila Jankovská ve vazbě a po více než osmi měsících za mřížemi začala vypovídat. Podle jejího advokáta Petera Erdöse před vyšetřovateli přiznala vinu. Znamená to, že se mimo jiné v Kočnerův prospěch angažovala v kauze zfalšovaných směnek televize Markíza. A s informacemi o případu podle jejích slov seznámila v sídle strany Směr i jejího předsedu Roberta Fica a také tehdejšího premiéra Petra Pellegriniho, který dnes vede vlastní stranu Hlas.

Foto: Profimedia.cz

Monika Jankovská, Peter Pellegrini, Robert Fico a Robert Kaliňák na snímku z roku 2017.

Středeční výpověď Jankovské ještě tentýž den unikla do slovenských médií. Z dokumentu o 27 stranách podle Denníku N vyplývá, že se Jankovská přiznala jen částečně. „Trochu se přiznala, ale zdaleka ne v celém rozsahu toho, v čem je obviněná. Některé lidi dál kryje, o některých ještě slibuje vypovídat a chrání i svoje peníze,“ píše deník.

První taktická výpověď

Jako taktickou označil výpověď Jankovské v rozhovoru pro deník Sme investigativní novinář serveru Aktuality Marek Vagovič. Podle něj zatím hovoří jen v náznacích a ví mnohem víc, než zatím v její výpovědi zaznělo. „Předpokládám, že se jí postupně oživí paměť. Vnímám to tak, že první výpovědí chtěla (mj. Ficovi, pozn. red.) poslat nějaký vzkaz. Předpokládám, že v jiných kauzách se jí víc rozváže jazyk,“ myslí si novinář.

Roberta Fica zmínila Jankovská i při přiznání ohledně zařizování Kočnerových zájmů při rozhodování nejvyššího soudu o jeho vazbě v létě 2018. „Kočner mě v té souvislosti víckrát žádal, abych šla za soudkyní (nejvyššího soudu, pozn. red.) Šiškovou a zařídila u ní, aby hlasovala proti jeho vzetí do vazby,“ uvedla Jankovská s tím, že podle instrukcí měla dát Šiškové úplatek sto tisíc eur.

Kočner se prý ozval Jankovské ještě později s tím, že si ji ještě ten den předvolá Fico a přikáže jí, aby šla za soudkyní Šiškovou. Ke schůzce ve stranické centrále Směru pak skutečně došlo, ale s Ficem prý Jankovská řešila jen pracovní věci. Z toho jí prý bylo jasné, že Kočnera určitě soud vezme do vazby, a za Šiškovou tudíž už nešla.

Role oligarchy Norberta Bödöra

V souvislosti s Ficem a Směrem Jankovská ve výpovědi víckrát zmínila roli nitranského podnikatele Norberta Bödöra, kterého média označují za oligarchu. Bödör je už od léta obviněný v kauze Dobytkář, ve které jde o obří korupci spojenou s čerpáním evropských dotací. Bödör je také známou postavou z Kočnerovy šifrované komunikace. Muži spolu řešili mimo jiné probíhající policejní vyšetřování a informace z policejních databází.

Bödör, toho času ve vazbě, figuruje také v případu zločinecké skupiny, v rámci kterého slovenská policie na začátku listopadu pozatýkala bývalé významné policejní funkcionáře. V želízkách skončil i bývalý policejní prezident z éry vlády strany Směr Tibor Gašpar – Bödörův příbuzný.

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) má v poslední době napilno. Například ve středu zadržela bývalého šéfa kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS, obdoba české BIS) Ľubomíra Arpáše.

Spouští se lavina, myslí si Vagovič

Jankovská ve své výpovědi uvedla, že za služby pro Kočnera nedostávala peníze, ale pomáhala mu „z kamarádství“ a také za pomoc pro Směr. Přiznala se také ke zprostředkování Kočnerova úplatku soudkyni v tzv. kauze Maják Naděje. Ve výpovědi pokračovala i ve čtvrtek a vypovídat se chystá znovu.

Ve vazbě bude Jankovská nejméně do března příštího roku. „Fico, Bödör ani další rozhodně nemají důvod ke klidnému spánku. Spouští se lavina, která může potopit i nejvlivnější lidi ve státu,“ myslí si už zmíněný novinář Vagovič.

Fico prý o Kočnerovi nikdy nemluvil

Předseda Směru Robert Fico reagoval ve čtvrtek na výpověď Jankovské tiskovou konferencí. Znovu ji pochválil za to, že jako náměstkyně odvedla „kus dobré práce“. O jejích soukromých aktivitách prý nic nevěděl.

Její přiznání si Fico vysvětluje „mučícím efektem“ dlouhodobé vazby. „O vazbě pana Kočnera jsem nikdy s nikým nemluvil. Neměl jsem k tomu žádný důvod,“ prohlásil expremiér. Zároveň vůbec poprvé připustil, že Norbert Bödör docházel do stranické centrály Směru, prý kvůli pracovnímu vztahu jakožto dodavatel služeb pro stranu.

K rezignaci na poslanecký mandát vyzval Fica místopředseda parlamentu za vládní stranu SaS Milan Laurenčík. „Robert Fico by udělal nejlépe, kdyby se vzdal mandátu a byl tak ušetřený hanby, kdyby dal parlament souhlas na jeho vzetí do vazby. Sedět v parlamentu a do poslední chvíle obhajovat zločince musí být i pro jeho psychické zdraví zatěžkávací zkouškou,“ cituje agentura TASR Laurečníka.

Pellegrini si nevzpomíná

Expremiér a bývalý přední člen strany Směr Peter Pellegrini novinářům v reakci na výpověď Jankovské řekl, že si na schůzku s bývalou náměstkyní týkající se případu Kočnerova falšování směnek televize Markíza nevzpomíná.

„Můžu vás ujistit, že jsem ji určitě ani nepovzbuzoval, ani nežádal a ani nechtěl, aby řešila něco ve prospěch Mariana Kočnera,“ tvrdí Pellegrini. Jeho strana Hlas by podle průzkumů v současnosti vyhrála parlamentní volby.

Reklama

Doporučované