Hlavní obsah

Koho hoši kryjí? ptá se Gazdík. Opozice kritizuje průtahy v šetření Bečvy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) čeká na svolení policie. Pokud ho dostane, zveřejní detaily ohledně sběru vzorků po otravě Bečvy, potvrdil pro Seznam Zprávy.

Článek

Ani avizovaný termín nepřinesl detaily ohledně vyšetřování největší ekologické katastrofy poslední dekády v Česku. Soudní znalec žádá delší lhůtu pro znalecký posudek. Ten může vnést světlo do případu masivní otravy Bečvy, po níž v září uhynulo víc než 40 tun ryb.

„Průtahy v této kauze mě velmi mrzí, nicméně znalec má právo požádat o prodloužení termínu. Na to nemá vliv ani policie, ani státní zástupce,“ reagoval pro Seznam Zprávy ministr vnitra Jan Hamáček.

Zdržení mrzí také ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). „Od začátku jsem věřil v rychlejší postup, ale vyšetřování je nepochybně složitější, než jsem původně očekával,“ uvedl.

Další průtahy v případu rozezlily politickou opozici. „Ekologická katastrofa je šílená, ale ještě šílenější je, že orgány státní moci ani tři měsíce poté nejsou schopné relevantně doložit původce. Jsem přesvědčený, že stát má dostatek lidí, nástrojů a možností, aby se tomu věnoval prioritně a odhalil viníka,“ uvedl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Od dvacátého září zasahující úřady nesdělily, kde přesně a jaké vzorky z řeky odebraly. Právě to je přitom pro určení výpusti i původce havárie klíčové.

Česká inspekce životního prostředí už dříve ukázala na potrubí, které do Bečvy přivádí odpady z průmyslového areálu v Rožnově pod Radhoštěm. To by ale znamenalo, že toxické látky zabíjely až po třech kilometrech. První mrtvé ryby se našly tři kilometry za výpustí. Experti a rybáři takový výklad zpochybňují.

V podezření je nadále i chemička Deza, spadající pod koncern Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Babiše. Několik hodin před havárií tam došlo k havárii kaustifikační jednotky a do kanalizace vytekly kubíky toxické směsi. Na případ poukázal Deník Referendum. Chemička ale jakoukoli vinu odmítá. Podle inspekce to byl jednoznačný prohřešek, který zohlední v kontrole.

„Rožnovské“ verzi nevěří ani starosta Uherského Hradiště a poslanec Stanislav Blaha (ODS). „Policie nepochybně šetří. Jen se domnívám, že nemá dostatek potřebných důkazů, protože ty se v takovém případě musí sesbírat okamžitě. Jakýkoli den prodlení přináší zahlazení stop. Mám negativní pocity z postupu inspekce v den havárie. Tam jsou i zásadní nesoulady v tom, kdy na místo vůbec dorazili,“ řekl Blaha.

Když dostanu souhlas, hned vše zveřejním

Policie v pondělní tiskové zprávě zopakovala, že informační embargo na případ neuvalila. „Tohle oceňuji. Ukazuje se, že to, co říká pan ministr Brabec i starosta Valašského Meziříčí, jsou prostě lži. Informace poskytnout lze. Nabízí se otázka, koho tam hoši kryjí. Jestli náhodou nekryjí organizovaný zločin,“ řekl místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) s kritikou nesouhlasí. Pokud od policie dostane souhlas, tamní radnice zveřejní detailní informace o sesbíraných vzorcích. Po havárii je tam kromě hasičů či inspekce zajistili pracovníci vodoprávního úřadu, poté je vyhodnocovaly laboratoře Vodovodů a kanalizací Vsetín.

Stržínek v pondělí poslal e-mail vyšetřujícím kriminalistům do Vsetína, kde se výslovně ptá, jestli zveřejnění informací nemůže ohrozit vyšetřování. „Pokud dostanu souhlas, v ten den zveřejním všechny naměřené výsledky, které vsetínské laboratoře provedly,“ potvrdil pro Seznam Zprávy.

Ani Česká inspekce životního prostředí doposud neodhalila některé detaily zásahu. Odvolává se právě na policejní vyšetřování a vlastní kontrolní řád. „Policejní opakování mantry o informačním embargu mi přijde nadbytečné. Mlčenlivost ve vztahu k některým informacím má nejenom inspekce, ale i další subjekty, například vodoprávní úřad Valašské Meziříčí, což už potvrdil i starosta města. Co bylo možné, inspekce i ministerstvo zveřejnily,“ sdělil ministr.

Opoziční politici mlžení tvrdě kritizují. „Nemyslel jsem si, že v případu na povrch vyplavou tak fatální selhání orgánů, které v té věci měly činit. Vychází z toho i kolosální střet zájmů ministra Brabce, podobně jako u premiéra. Jako bývalý ředitel jedné chemičky Agrofertu má nyní dohlížet na to, v jakém prostředí žijeme, co pijeme,“ podivil se Blaha. Brabec dříve šéfoval chemičce Lovochemie, která spadá pod koncern Agrofert.

Gazdík kritizuje vyšetřující úřady. Prý se nejdříve smířily s tvrzením Dezy, že s havárií nemá nic společného, a hned po katastrofě ji dostatečně neprověřily. Odvolává se na podklady od dobrovolníků a rybářů, kteří v kauze pátrají na vlastní pěst. „Jejich informace ukazují na jiné stopy a výpusti. Stát selhává fatálním způsobem. Rezignaci ministra Brabce považuji za jediné řešení,“ řekl Gazdík.

Brabec chce lepší prevenci havárií a další změny. „S Výzkumným ústavem vodohospodářským jsme zatím dojednali monitoring kvality vody na Bečvě. Aktuálně řešíme optimální umístění měřicího zařízení. Zde musíme postupovat i v souladu se správcem toku, tedy podnikem Povodí Moravy. Zároveň připravujeme projekt evidence všech výustí do řeky Bečvy,“ uvedl. Resort také pracuje na změně vodního zákona, kde chce lépe definovat kompetence úřadů při řešení havárií a navýšit pokuty za znečištění řeky.

Reklama

Doporučované