Hlavní obsah

Kohoutky s ropou se utáhly. OPEC a Rusko se dohodly, čeká se na G20

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ropná dohoda je na světě. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a přední globální těžaři se shodli na snížení těžby v květnu a červnu o 10 milionů barelů denně. Má jít o největší omezení, kterého bylo kdy dosaženo.

Článek

O silné utažení ropných kohoutků rozhodla videokonference světových lídrů mezi těžaři, která se konala ve čtvrtek večer. Zahájil ji projev generálního tajemníka OPEC Mohammeda Barkinda, který „zvonil na poplach jak ohledně cen, tak poptávky“, píše server CNN.

„Koronavirus ropný trh obrátil vzhůru nohama, a co jsme se 6. března naposledy setkali, od základu přestavěl i takové základy jako princip nabídky a poptávky. Našemu průmyslu to jen pouští žilou a nikdo to krvácení zatím nebyl schopný zastavit,“ odstartoval diskusi Barkindo.

Po měsíci válek přišlo devět hodin volání a dohoda

Dohoda podle delegátů efektivně ukončila měsíc cenového válčení a přetahování. Vyslovili se tak alespoň podle časopisu Time někteří z delegátů na videoschůzi s názvem OPEC+, která trvala přes devět hodin.

Saúdská Arábie a Rusko – největší těžaři ve skupině – shodně sníží svoji produkci v nadcházejících dvou měsících o 8,5 milionu barelů za den. Rozhodnutí jde ruku v ruce s tím, že se všichni členové jednání dohodli na omezení dodávek ropy o 23 procent, píše magazín Forbes.

Odborníci: podle poptávky to měl být trojnásobek

Zatímco vyjednané zatáhnutí kohoutků zástupců zemí OPEC a Ruska se rovná zhruba desetině světového zásobování ropou, ve skutečnosti se jedná pouze o zlomek toho, jaké by muselo omezení být, aby vyrovnalo snížení globální poptávky. Někteří obchodníci a analytici odhadují, že ekvivalent toho by bylo i přibližně 35 milionů barelů denně, uvádí Time.

„Jsou to otřesná čísla. V novodobé historii až bezprecedentní,“ volal Barkindo, podle kterého mělo omezení produkce v aktuálním čtvrtletí být spíše v objemu 12 milionů barelů za den. Generální tajemník na schůzi skutečně i vypočítal, že v ohledu na pandemií momentálně obrácený princip poptávky a nabídky by ve druhém kvartálu mohlo dojít k nadbytku produkce o 14,7 milionu barelů denně.

Do léta se ceny nesrovnají. Jaký výhled dohoda má?

Jako neadekvátní vnímá podle CNN opatření OPEC+ také vedoucí analytik ve společnosti Oil Price Information Service, která se sledováním cen ropy dlouhodobě zabývá. Podle něj poptávka poklesla o 18 až 20 milionů barelů za den a nejméně do léta se při vyjednaném omezení nepodaří hodnotu suroviny na trhu vyrovnat.

Dohoda počítá také se snížením těžby o osm milionů barelů za den od července do prosince a o šest milionů od ledna do dubna roku 2021.

Írán, Libye, Venezuela a rovněž členské státy OPEC byly z omezení vyňaty kvůli sankcím a výpadkům v jejich produkci.

Mexiko čeká na G20, kde budou i Spojené státy

Mexiko, další z velkých světových producentů, který v organizaci ovšem není, se odmítlo videokonference a dohody účastnit. Hodlá se soustředit na dnešní setkání zemí skupiny G20, kde by se odpovědní ministři měli zabývat zajištěním stability energetického trhu.

Jako důležité vnímají odborníci zapojení Spojených států, které mají na summitu jednat spolu s Kanadou. Rusko požaduje, aby USA konaly i jinak než čekáním na tržní síly, aby snížily rekordní produkci Američanů. Podle časopisu Time by tyto země mohly snížit těžbu o pět milionů denně, aby rozhodnutí OPEC+ vyrovnaly.

Reklama

Doporučované