Hlavní obsah

Kokain mi přimíchali do pití, bránil se po pozitivním testu. Teď plavec Šefl dostal roční zákaz

Foto: Profimedia.cz

Český plavec Jan Šefl.

Reklama

Český plavec Jan Šefl dostal od Českého olympijského výboru trest na dvanáct měsíců.

Článek

S kokainovými aférami ve sportu se roztrhl pytel. Nedávno Seznam informoval o případu pardubického hokejisty Petra Čáslavy, za mořem zase řeší incident útočníka Philadelphie Flyers Joriho Lehtery. Ve čtvrtek se pak dočkal trestu český plavec Jan Šefl. Za svůj dopingový prohřešek vyfasoval od Rozhodčí komise ČOV zákaz činnosti na dvanáct měsíců, vrátit k plavání se tak může nejdříve 22. května příštího roku. Všechny jeho výsledky od data odběru vzorku 21. října budou anulovány.

Šefl se v předvečer akce Plzeňské sprinty 2017 účastnil soukromé oslavy narozenin svého dlouholetého kamaráda. Připil si nápojem, do něhož mu měl kamarád bez jeho vědomí přimíchat drobné množství kokainu. Muž se při vyšetřování ke svému činu přiznal.

V tiskové zprávě se český plavec vyjádřil na adresu svého přítele: „I přes prvotní vztek si vážím svého přítele, který na sebe vzal plnou odpovědnost. Svým přiznáním si způsobil trestní stíhání u Policie ČR a nemalé výdaje na moji a svoji obhajobu.”

„Jsem si vědom, že jsem za sebe plně zodpovědný a rozhodnutí přijímám. Trest však vnímám jako příliš přísný a necitlivý, vždyť komise přijala vysvětlení, jak se kokain do mého těla bez mého vědomí dostal,“ lituje Šefl. Kvůli délce trestu nejspíš přijde také o příští sezonu i mistrovství světa, na které již nebude mít možnost se kvalifikovat. Jediný kvalifikační závod se totiž koná týden před uplynutím trestu.

Trest se počítá od jeho vynesení 29. srpna 2018, započítává se do něj i doba, kdy Šefl na podzim roku 2017 nuceně pauzíroval.

Disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů dospěla k závěru, že Šefl porušil antidopingová pravidla, trest mu však neudělila. Tento výrok potvrdil i Výkonný výbor svazu.

Proti tomuto rozhodnutí se ale odvolal Antidopingový výbor ČR k Rozhodčí komisi ČOV, která je nejvyšším českým odvolacím orgánem ve věcech dopingu. Ta uznala, že se kokain dostal do těla Šefla požitím alkoholického nápoje, tudíž plavec nepožil zakázanou látku za účelem zvýšení sportovní výkonnosti.

Komise však zároveň dospěla k závěru, že Šefl jednal nedbale, a nemůže tak vyváznout bez trestu. Plavec podle jejího názoru má jako dlouholetý reprezentant znát své povinnosti v rámci boje proti dopingu.

„Přijdu o celou příští sezonu včetně mistrovství světa, na které již nebudu mít možnost se kvalifikovat. Jediný kvalifikační závod se totiž koná týden před uplynutím trestu,“ upozornil Šefl.

Reklama

Související témata:

Doporučované