Hlavní obsah

Kokain za šest miliard. Australané zabavili největší zásilku drogy v historii

Australští policisté zabavili 1,4 tuny kokainu za šest miliard korun.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Austrálie má v přepočtu na obyvatele jednu z největších spotřeb kokainu na světě.

Článek

Plachetnici naloženou 1,4 tunami kokainu odhalily australské bezpečnostní síly na jihu Austrálie. Ve spolupráci s novozélandskými kolegy tak zabavily zásilku v hodnotě asi 312 milionů australských dolarů (zhruba šest miliard Kč). Takové množství kokainu by stačilo na 1,4 milionu dávek.

„Zabavili jsme největší dodávku kokainu v australské historii,” řekl ministr spravedlnosti Michael Keenan.

TWITTER: 1,4 tuny kokainu a šest zatčených po největším australském kokainovém zátahu.

Austrálie je pro pašeráky zlatý důl

Při zátahu, kterým minulý týden vyvrcholilo více než dvouleté vyšetřování sítě pašeráků drog, zatkla policie šest osob. Všem hrozí za dovoz kokainu maximální trest - doživotní vězení.

„Austrálie je pro pašeráky drog lukrativní destinací. Zatímco ve Spojených státech stojí kilogram kokainu 26 tisíc australských dolarů (500 tisíc Kč), v Austrálii ho lze prodat za 240 tisíc (4,6 milionu Kč),” dodal ministr spravedlnosti.

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) loni zjistil, že v přepočtu na obyvatele má Austrálie jednu z nejvyšších spotřeb kokainu. Podle místních statistik loni tuto nelegální drogu použilo 460 tisíc Australanů, tedy více než dvě procenta obyvatel. Za celý svůj život drogu požilo přes 1,5 milionu místních. Drogy přicházejí do Austrálie většinou z Polynésie.

Reklama

Související témata:

Doporučované