Hlavní obsah

Kolaps na burze zamíchal s žebříčkem nejbohatších lidí světa

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší muž světa, Jeff Bezos.

Reklama

Mít své bohatství v akciích se v dobách neklidu nevyplácí. Současné akciové výprodeje proměnily žebříček nejbohatších lidí planety.

Článek

Během pár hodin přišel například miliardář Harold Hamm téměř o polovinu všeho, co měl – tedy o majetek v hodnotě 2,4 miliardy dolarů. To ho sesunulo z žebříčku Bloombergu, který hlídá 500 nejbohatších lidí na planetě a sleduje pohyby jejich jmění v aktuálním čase. Z žebříčku zmizel také ropný magnát Jeff Hildebrand.

Kromě energetických magnátů přišlo o peníze mnoho dalších. Jednoduše pád finančního trhu decimoval podnikatele napříč průmysly a kontinenty.

Trojku největších akciových smolařů vede Bernard Arnault, v porovnání se začátkem roku se jeho majetek ztenčil o 27 miliard dolarů, druhou smutnou příčku obsadil Amancio Ortega chudší o 17 miliard dolarů a třetí příčku „dobyl“ indický miliardář Mukeš Ambani, který ještě nedávno držel pozici nejbohatšího člověka v Asii. Jeho jmění se za 10 týdnů letošního roku ztenčilo o 15 miliard dolarů.

Ztráty v USA

Nejbohatší člověk planety a zároveň majitel společnosti Amazon Jeff Bezos si musí připadat jako na houpačce, v pondělí odepsal ze svého majetku 5,6 miliardy dolarů, ale pak se jeho portfolio vyspravilo, a tak ve čtvrtek hlásil minus dvě miliardy.

Aktuální čtyřka (a dlouhou dobu dvojka až trojka) mezi nejbohatšími, Warren Buffett, ztratil od Nového roku 12 miliard dolarů.

Jen za prvních dva a půl měsíce v roce 2020 podle indexu Bloomberg přišli nejbohatší lidé světa celkem o více než půl bilionu dolarů. Ale například takový Elon Musk jde proti trendu – od Nového roku se jeho jmění rozhojnilo nejvíc, a to o 7,5 miliardy dolarů.

Šíření viru

Akcie ve Spojených státech v úterý, jen den po kritickém propadu, obrátily směr a výrazně posílily – aby pak zase ztrácely tempem, který investorům připomněl rok 2008.

Daří se hlavně potravinářským, farmaceutickým a zdravotnickým firmám. Například šéf čínské firmy, která se zaměřuje na výrobu zdravotních potřeb, Li Xiting je v porovnání s Novým rokem bohatší skoro o čtyři miliardy dolarů.

Někteří miliardáři v rámci finančního zemětřesení vyzvali k zachování klidu namísto šíření paniky z nákazy koronaviru. Bývalý ředitel Goldman Sachs Lloyd Blankfein navíc upozorňoval na sílu americké ekonomiky.

„Strach může vést k dalším ztrátám na trzích,“ řekl Blankfein, „očekávám rychlé zotavení, až zdravotní hrozba ustane.“

Reklama

Související témata:

Doporučované