Hlavní obsah

Kolaps psa z horka? Přichází dřív než u člověka, říká veterinář

Kolaps psa z horka? Přichází dřív než u člověka, otevřené okénko v autě nestačíVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Psům hrozí dehydratace a kolaps z tepla při nižších teplotách než u člověka. Mohou za to například rozpálené chodníky. S kolapsem se setkávají veterináři velmi často i poté, co majitel nechá psa v autě. Jak poznat, že se čtyřnohý přítel přehřál? A jaká je první pomoc?

Článek

Přehřátí a kolaps je u psů velice rychlé. „Většinou se pozoruje zrychlený dech, hodně překrvené sliznice, až tmavě fialový jazyk, dech je teplý,“ říká veterinární lékař z příbramské kliniky Na Zdaboři Pavel Vokrouhlík.

V případě těchto příznaků je potřeba psa co nejrychleji správně zchladit. „Dát psa do chladu a do stínu, chladit packy vodou a podat studenou tekutinu,“ vysvětluje Vokrouhlík. Pozor ale na prudké ochlazení. V žádném případě se nedoporučuje dát psa do sprchy celého nebo dokonce hodit do rybníka či řeky.

Po první pomoci je potřeba dodržet u psa dostatečnou hydrataci a s jídlem raději počkat. Také se doporučuje pro jistotu zavolat na veterinu a aktuální stav konzultovat.

Myslete také na to, že pes se přehřeje i ve chvíli, kdy nám ještě není horko. Pozor také na nešvar v podobě zavírání psa v autě, když si chcete jen odběhnout do obchodu. Ani otevřené okénko totiž nepomůže a k přehřátí stačí malá chvíle.

Další rady veterináře se dozvíte ve videu nad článkem.

Jde o rozhovor, který je součástí pořadu Ráno na gauči. Vysíláme ho na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované