Hlavní obsah

Od Trumpa odešli právníci. Týden před klíčovým soudem složil nový tým

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump, 20. ledna 2021.

Reklama

Cesty Donalda Trumpa a jeho týmu předních právníků se podle nedělních informací webu CNN rozešly. Podle nejnovějších informací už ale bývalý americký prezident našel náhradu. Stalo se tak jen týden před procesem, který ho čeká.

Článek

Z týmu mělo odejít celkem pět právníků, jejichž prací bylo vést Trumpovu obhajobu při senátním řízení o ústavní žalobě. Podle CNN tak v průběhu víkendu byla bývalá hlava Spojených států bez právního zastoupení. Proces přitom již klepe na dveře, začít by měl nejspíše 9. února.

Jedním z bodů, ve kterých se Trump a jeho bývalý tým nesešli, byla strategie obhajoby. Bývalý prezident se totiž chtěl i nadále věnovat hlavně údajným volebním podvodům během listopadových voleb. Od tohoto postupu se mělo Trumpa pokusit odradit několik jeho poradců, to však podle zdroje CNN obeznámeného se situací dopadlo neúspěšně.

Jako náhradní obhájci, kteří budou nově Trumpa zastupovat, nastoupí David Schoen a Bruce L. Castor junior. Oba se již prostřednictvím kanceláře bývalého prezidenta nechali slyšet, že je jim ctí se této práce chopit. Oba navíc souhlasí s tím, že Trumpův druhý impeachment je protiústavní vzhledem k tomu, že již nezastává svou předešlou funkci.

Castora i Schoena podle britského listu The Guardian doprovází kontroverze. Například první zmíněný je známým právníkem zejména v Pensylvánii, kde působil jako prokurátor. Castor „proslul“ tím, že v roce 2005 odmítl vést žalobu Billa Cosbyho poté, co byl komik obviněn ze sexuálního obtěžování.

I když Castor řekl, že by podle něj měl být Cosby zatčen, jeho odmítnutí vést případ podle agentury AP vyvolalo pochybnosti. Ty pak byly jedním z důvodů, proč Castor v roce 2015 post prokurátora neobhájil.

Schoen byl zase součástí týmu právníků zastupujících Trumpova bývalého poradce Rogera Stonea. Ten byl ke konci roku 2019 odsouzen za maření vyšetřování, které se týkalo možného ruského vlivu na prezidentské volby v roce 2016. Rogera nakonec Trump těsně před odchodem z Bílého domu omilostnil.

Právník se sídlem v Atlantě se také setkal s Jeffreym Epsteinem krátce předtím, než sexuální delikvent v roce 2019 zemřel ve vězení, píše AP. Podle Schoenových slov byl požádán, aby převzal Epsteinovu obhajobu. Na základě mezi nimi proběhlé konverzace se právník také nechal pro stanici Fox News slyšet, že nevěří, že delikventova smrt byla sebevražda.

Trump je prvním prezidentem v amerických dějinách, který čelí dvěma ústavním žalobám. Po prvním impeachmentu byl Senátem zproštěn obvinění, jež se týkala snahy využít Ukrajiny k získání kompromitujících materiálů na nynějšího prezidenta Bidena a jeho rodinu. Trumpa tehdy zastupoval jeden z nejznámějších amerických obhájců Alan Dershowitz.

Aby byl Trump odsouzen, potřebují demokraté 17 „přeběhlíků“ z řad republikánů. Mnoho jich však je toho názoru, že Senát nemá ústavní moc usvědčit bývalého prezidenta, jak také ukázalo hlasování minulý týden, kdy konání procesu kromě 50 demokratických senátorů podpořilo jen pět z 50 republikánských. U mnohých podporou Trumpa neotřásly ani nepokoje v prostorách Kapitolu.

Reklama

Doporučované