Hlavní obsah

Kolář o Hamáčkovi: Trumbera a nedouk. Ztrapnil nás před celým světem

Foto: Seznam Zprávy

Jak vnímá možnou Hamáčkovu cestu do Moskvy exdiplomat Petr Kolář? Odpovídal v Ptám se já.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy přinesly svědectví člena ČSSD, kterému vicepremiér Jan Hamáček potvrdil, že skutečně hodlal vycestovat do Moskvy kvůli Sputniku. Jak reálná by taková cesta byla?

Hostem Ptám se já byl bývalý diplomat, bývalý velvyslanec ČR v Rusku a USA Petr Kolář, který dnes působí mimo jiné jako poradce šéfa Senátu Miloše Vystrčila.

Na začátku tohoto týdne Seznam Zprávy přinesly informaci, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Podle nových zjištění chtěl vicepremiér zajištěním vakcín v Moskvě pomoci straně v předvolení kampani. Ke svědectví se posléze veřejně přihlásil pardubický hejtman Martin Netolický.

Jak celou kauzu vnímá bývalý velvyslanec v Rusku? „Stydím se za to, že máme vůbec takovouhle kauzu a musíme tím hodně mást své spojence. Že v Moskvě si říkají, že kdybychom Hamáčka neměli, museli bychom si ho vymyslet. On to interpretuje tak, že v Moskvě bouchají šampaňské, protože po něm jdou novináři. Přitom on tady udělal něco naprosto neuvěřitelného, totální fiasko, ostudu. Projev totální nekompetence,“ komentoval exdilomat.

Vadí mu, že Hamáček nemá odvahu říci, že třeba měl nějaký záměr, něco sledoval, ale nakonec mu to rozmluvili a do celé své „pavučiny“ zatahuje profesionálního diplomata – současného velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku.

„Co vím, tak na Ministerstvu zahraničí se počítalo, že Jan Hamáček jede do Moskvy. Vše bylo chystáno tak, aby se ta cesta mohla uskutečnit. Když dnes přichází odhalení od pana Netolického, že tam chtěl Jan Hamáček jet pro nějaké vakcíny, není to ani odhalení. To Jan Hamáček na svém Twitteru psal od začátku, že chce jet do Moskvy kvůli vakcínám,“ dodal s tím, že o tom, že za nejasnosti okolo své cesty si může vicepremiér sám kvůli svým zmatečným vyjádřením.

Kolář se už dříve vyjádřil, že nevěří možnému vysvětlení cesty jako zastíracího manévru pro povolání velvyslance. Svým jednáním Česko podle bývalého diplomata Hamáček zesměšnil před celým světem. „Je to trapný příběh nedouka, totálního trumbery, který se zachoval naprosto nezodpovědně,“ dodal.

Kolář také dodal, že se snažil po svých linkách zjistit, co je na kauze pravdy. Jestli hovořil s velvyslancem Pivoňkou, ale nechtěl komentovat. Dodal jen, že Pivoňka je přesvědčen, že všechno, co činil, činil v zájmu České republiky a bylo správné. Hodnocení se ale musí nechat na jiných.

Co říká celá kauza o stavu české diplomacie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované