Hlavní obsah

Kolečkové křeslo Stephena Hawkinga se v aukci prodalo za 300 000 liber

Na aukci se prodávaly předměty po slavných vědcích.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Britská aukční síň uspořádala online aukci. Dražila pozůstatky slavných vědců. Celková cena aukce se vyšplhala na 1,8 milionu liber. Například za kolečkové křeslo vědce Stephena Hawkina zaplatil zájemce 300 000 liber, v přepočtu téměř 9 milionů korun.

Článek

Aukční síň Christie’s sídlící v Londýně dražila po internetu pozůstatky slavných vědců. Nejdráže se vydražila disertační práce Stephena Hawkinga. Dosáhla částky 585 000 liber (17,3 milionu korun). Původní očekávanou prodejní cenou bylo pouhých 150 000 liber (4,4 milionu korun).

K dalším prodaným předmětům z Hawkingovy pozůstalosti patřilo kolečkové křeslo či vědcovy medaile a ocenění. Samotné křeslo se prodalo za 300 000 liber a dohromady se prodejní cena vozíku a trofejí vystoupala až na 600 000 liber.

Christie’s vydražila 1,8 milionu liber za celkem 52 předmětů. Kromě Hawkingovy pozůstalosti prodávala aukční síň věci Alberta Einsteina, Charlese Darwina nebo Isaaca Newtona. Po nich mohli lidé například zakoupit set sedmi cen, který obsahoval i trofej Alberta Einsteina za přírodní vědy. Newtonův rukopis zakoupil účastník aukce za 100 000 liber a dopis napsaný Charlesem Darwinem pak vydražilo Christie’s za 50 000 liber.

Celou akci organizátoři pojmenovali „Na ramenou obrů” po slavném citátu anglického fyzika Newtona: „Dospěl-li jsem tak daleko, tak jen díky tomu, že jsem stál na ramenou obrů.” Peníze vydělané prodejem Hawkingova křesla půjdou na jeho nadaci „Foundation and the Motor Neurone Disease Association.” Fyzik totiž většinu života trpěl amyotroficky laterální sklerózou anglicky též známou pod pojmem Motor neurone disease. Zemřel v březnu roku 2018 ve věku 76 let.

Jeho dcera o aukci prohlásila: „Obdivovatelé otcovy práce mají nyní alespoň částečně možnost nahlédnout do jeho mimořádného života.”

Reklama

Doporučované