Hlavní obsah

Koledník za okny? Volej policii! Vtip z Twitteru vystihl náladu Velikonoc

K Němčičkám na Břeclavsku o Velikonocích patří obří pomlázky i kroje. Letos musely zůstat doma.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus stopnul velikonoční tradice i v malých obcích. V Němčičkách zrušili pletení obřích pomlázek.

Článek

Dědinou se rozléhají bujaré písně. Výborné víno a pálenky tečou proudem. K tomu všemu krojovaní členové chasy šlehají místní děvčata rekordně dlouhými pomlázkami. Ta nejdelší měřila přes 66 metrů. „Říkáme jim žile. Kluci s nimi postupně obchází celou obec,“ vypráví Jiří Stávek z Němčiček na Břeclavsku.

Jedna z dlouhých „mrskaček“ je od závěru devadesátých let zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Místní si na tradici zakládají a koledníci se vždycky těší na bohatou výslužku. Kromě malovaných vajíček či kraslic na svobodné mládence často přilétne spodní prádlo hospodyněk.

Do letoška si Velikonoce jinak neuměli představit. „Na pomlázku chodím snad od narození, nějakých 38 let. Bral jsem to automaticky,“ povídá Stávek.

Letos zůstal s manželkou a dvěma syny doma. Pandemie koronaviru a nucená karanténa místním udělala čáru rozpočet. Stejně jako jinde jsou všechny podobné akce zrušené. „Pletení žil samozřejmě také odpadlo,“ říká místostarosta Miroslav Prchal (KDU-ČSL).

Vinařská obec se sedmi stovkami obyvatel o velikonočním pondělí oněměla. Ticho občas přeruší jen projíždějící auto nebo rodinné průpovídky unikající z otevřených oken. Všichni jsou doma.

„Ptal jsem se kluků z chasy, jestli si někdo neoblékne kroj aspoň na zapózování. První stárek mi odvětil, že mají v devět sraz na Skypu a tam budou společně ve třiceti lidech popíjet. Prostě si musí ťuknout jen doma,“ dodává Stávek.

+4

Pletení obřích pomlázek v Němčičkách vždy připadá na velikonoční neděli. „Lidé se sejdou na nádvoří u kulturního domu, kde je připravené pohoštění. Kluci z chasy pletou žilu, ostatní se přijdou podívat, zafandit a něčeho dobrého popít,“ líčí Prchal idylu, bez níž se letos musí se sousedy obejít.

Zákaz shromažďování a volného pohybu tvrdě ovlivnil i církevní rovinu Velikonoc. „Rozhodnutím biskupa Vojtěcha se až do odvolání ruší všechny bohoslužby v kostelích a farách,“ přečtou si místní na nástěnce před kostelem Navštívení Panny Marie.

Místostarosta potvrzuje, že je to pro věřící těžká situace. „Jsem teď k těm věcem vnímavější. Do kostela chodím a člověk si teď víc uvědomuje, jak mu to chybí,“ popisuje.

Ani před polednem němčičské ulice neobživnou. Atmosféra jako z tweetu „Slečnypokladní“. Hvězda sociálních sítí z Ostravy letošní svátky okomentovala trefně: „Já: Venku je koledník! Přítel: Zavolej policajty!“

Také ve vinařském ráji se v pondělí málokdo odváží ven. „Lidé maximálně popojedou autem k příbuzným. To je všechno,“ vypráví Šárka Stávková. Rodiny se snaží ochránit své příbuzné. Babičce od Stávkových je přes devadesát let. „Za války byla schovaná ve sklepě. Teď vtipkuje, že se zbytečně vymýšlejí nové nemoci. Na zahradu stejně chodí. Doma ji úplně neudržíme, i když máme samozřejmě strach,“ popisuje Stávek.

Obavy jsou oprávněné. Několik lidí přímo z Němčiček se koronavirem nakazilo. „Každý si uvědomil, že to není nějaká hra a jen čísla v televizi. Je to realita, která se může dotknout každého z nás,“ říká místostarosta.

Podle něj teď není prostor pro šeptandu nebo přílišnou paniku. „Chceme naplnit heslo Spolu to zvládneme. Nejsme tu jenom pro prevenci, nemocným rodinám musíme co nejvíc pomoct,“ doplňuje.

Lidé z Němčiček dokonce po letech obnovili činnost dobrovolných hasičů. „Pandemie nás dokázala stmelit. Táhneme za jeden provaz,“ těší místostarostu.

V Němčičkách věří, že co nestihli o Velikonocích, doženou při tradičních krojovaných hodech na začátku července. „Kdybychom přišli také o ně, to by nás vážně mrzelo,“ odmítá Stávek delší karanténu.

Rekordně dlouhé pomlázky tentokrát zůstávají v klidu a zavěšené pod střechou místního vinařství. „Máme aspoň čas věnovat se nejbližší rodině. Nic nám neuteče. Co není letos, bude příště,“ burcuje místostarosta Prchal.

Reklama

Doporučované