Hlavní obsah

Kolegům vojáka zabitého v Afghánistánu přinesl papiňák. „Někdy jsou ventily k upuštění emocí potřeba,“ říká kaplan

Vojenský kaplan kapitán Petr Šabaka slouží u vojenské posádky v Liberci už přes pět let.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když se vojáci v Grabštejně na Liberecku před týdnem dozvěděli o smrti svého kolegy Tomáše Procházky, předstoupil před ně kněz, kapitán Petr Šabaka. S tlakovým hrncem v náručí.

Článek

Demonstroval tak, že právě nyní je čas na to, aby vypustili emoce. Ostatně, netradiční metody práce používá armádní kaplan s oblibou. Věří, že jsou účinnější než prosté kázání.

Kynolog Tomáš Procházka byl zabit v v Afghánistánu. Pohřeb se státními poctami se uskuteční 7. listopadu v Prachaticích. Jeho kolega, kaplan Šabaka, se mezitím snaží, aby se s jeho smrtí kolegové vojáci vyrovnali co nejbezbolestněji.

Kněz po gymnáziu studoval na Teologickém konviktu v Litoměřicích a Katolické teologické fakultě UK v Praze, kde po druhém ročníku absolvoval i základní vojenskou službu v Žatci. Později absolvoval i studium teologie na Papežské lateránské Univerzitě v Římě.

Nyní je jedním z 31 kaplanů Armády České republiky. V komunikaci s vojáky používá rád vizuální příklady, protože si tak prý lépe a intenzivněji vzpomenou na to, co jim chtěl sdělit.

„Vycházím z psychologie. Všichni si obecně více pamatujeme a vnímáme audiovizuální vjemy, než když třeba jen něco slyšíme. I proto jsem vzal na nástup jednotky Papinův hrnec, abych tam ukázal na oba jeho ventily a nabídl vojákům, že pokud nemají jiný ‚ventil‘, můžou přijít za mnou nebo za kolegyní psycholožkou. Chtěl jsem tak být co nejvíce konkrétní,“ popisuje Šabaka, který u libereckého 31. pluku slouží už pět let.

Nebylo to poprvé, kdy se v komunikaci s vojáky rozhodl sáhnout po nezvyklé metodě. Například vloni při oslavě dne veteránů rozlil před nastoupenou jednotkou tři půllitry piva, aby tím poukázal na to, že ztratit 1,5 litru nápoje je maličkost ve srovnání s tím, když člověk ztratí 1,5 litru krve. Řadu vojáků tím inspiroval k tomu, aby se aktivněji zapojili do dárcovství cenné tekutiny.

Duchovní služba byla u české armády obnovena před 20 lety. Za tu dobu ji poskytovalo celkem 50 kaplanů z 10 křesťanských církví. Oceňována je i na zahraničních misích. Sám Petr Šabaka působil už před 10 lety právě v Afghánistánu, kde jenom letos zahynuli čtyři čeští vojáci. Pokud to bude jen trochu možné, rád by se na misi znovu vypravil.

Reklama

Doporučované