Hlavní obsah

Kolektiv jsme tužili útěky na diskotéku, pomáhalo nám to i na hřišti, říká končící florbalová legenda

Kolektiv v reprezentaci jsme tužili útěky na diskotéku, pomáhalo nám to i na hřišti, říká končící florbalová legenda Tomáš Kafka.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Florbalový gólman Tomáš Kafka se rozhodl ve 39 letech ukončit aktivní kariéru. Na kontě má třináct českých titulů, stříbro z mistrovství světa a cenu pro nejlepšího brankáře světa.

Článek

První zápas odchytal Kafka v Tatranu Střešovice v roce 1995. „Na začátku to byla spíše taková uvolněná party záležitost. V současné době už je to poloprofesionální sport a florbal v Čechách urazil za tu dobu opravdu dlouhou cestu,“ myslí si nejlepší gólman světa z roku 2006.

Tomáš Kafka byl prakticky po celou svou kariéru důležitým členem reprezentačního výběru. V národním dresu získal na světových šampionátech stříbro a bronz, rád ale vzpomíná i na zakázané akce během reprezentačních soustředění.

„Říkali jsme tomu výlety za nepřátelskou linii. Po večerce jsme se vypařili z hotelu, lezli po žebřících a přelézali ploty, abychom mohli na nějakou místní diskotéku. Kolektiv se výborně utužil a o to víc pak držel při sobě na hřišti. To mi v současné době trochu chybí,“ říká Kafka.

Kromě florbalového vytížení si devětatřicetiletý Kafka nemůže stěžovat ani na nedostatek práce v jeho civilním zaměstnání. Přes patnáct let působí v globální poradenské firmě, kde vede tým, který vyšetřuje korupci a podvody. „I tady se občas dotýkám sportovního prostředí. Máme za sebou forenzní audity Českého volejbalového svazu nebo ostravské multifunkční arény. Z týmového sportu moc dobře vím, jak se spolupracuje ve větším kolektivu a jak zvládat kritické okamžiky, takže mi florbal pomáhal i v profesi,“ dodává.

Reklama

Doporučované