Hlavní obsah

Kolem Hedvábné stezky se může objevit ještě mnoho velkých památek, tvrdí archeologové

Hedvábná stezka láká archeology. Může totiž ukrývat ještě mnoho památek a artefaktů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedním z prvních pokusů globalizovat svět bylo podle expertů vybudování Hedvábné stezky. Tyto obchodní cesty spojily Čínu s Evropou už v prvním století před Kristem. Po více než tisíc let se tu setkávaly světové kultury a regiony a sdílely zde své tradice a zvyky.

Článek

Kyrgyzská redakce Rádia Svobodná Evropa se vydala přes pohoří Ťan-šan do některých částí Hedvábné stezky.

Archeologové se shodují, že o těchto místech je dosud jen velmi málo informací. Taš Rabat leží třeba ve výšce 3200 metrů. Obrovská budova má 30 pokojů a pět metrů vysokou halu. Proč ale byla vůbec postavena?

„Toto je hlavní hala karavanseraje, stanice pro karavany. Taš Rabat je považován za jednu z největších kamenných staveb ve Střední Asii. V sousedních zemích neexistuje nic většího," popisuje novinář Rádia Svobodná Evropa.

UNESCO se snaží pomoct udržet alespoň nejdůležitější místa podél Hedvábné stezky. 5000 kilometrů koridoru Chang'an – Ťan-šan je na seznamu míst, které stojí za to studovat a chránit. A nebo třeba věž Burana – poslední existující stavba mezi ruinami města Balasagun, která se dochovala ale jen v poloviční výšce.

Archeologové věří, že by mohlo být v blízkosti Hedvábné stezky nalezeno ještě mnoho velkých památek a artefaktů.

UNESCO potvrzuje, že tato místa opravdu hrála klíčovou roli ve vývoji naší civilizace. Směňovalo se zde zboží a nejrůznější výrobky a také vyměňovaly myšlenky, a to po řadu staletí. Je jasné, že mnoho tajemství ale ještě musí být objeveno, abychom pochopili, jak se zde východ a západ prostřednictvím Hedvábné stezky propojoval.

Video je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované