Hlavní obsah

Kolem trati k pražskému letišti vznikne skoro 1400 parkovacích míst, slibuje SŽDC

Nová parkoviště až pro téměř 1400 automobilů vzniknou podél nové trati Kladno – Praha (letiště).Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybuduje ve středních Čechách podél připravované modernizace železniční trati z Kladna k pražskému ruzyňskému letišti nová záchytná parkoviště pro 1374 automobilů.

Článek

Podle organizace tato investice společně se samotnou rekonstrukcí trati pomůže snížit provoz na silnicích a posílit přestupy na železniční dopravu mezi Kladenskem, oblastí na západ od Prahy a jejím centrem.

„Praha se v současnosti zejména po ránu potýká s velkým náporem středočeských aut a v budoucnu se bude situace spíše zhoršovat. Netřeba dodávat, že oblast mezi největším středočeským městem a Prahou patří k nejvytíženějším,“ uvedl náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb.

„Naším úkolem je udělat maximum pro to, aby i v této aglomeraci lidé přesedli z aut do vlaků,“ dodal.

Kde a po kolika

Nejvíce parkovacích míst by mělo vzniknout v Hostivici, kde SŽDC plánuje výstavbu dvou záchytných parkovišť s celkovou kapacitou 461 míst. Stovky dalších parkovacích stání vzniknou v Jenči – 256, Kladně – 273 a u zastávky Malé Přítočno – 384, která nahradí stanici Unhošť.

Záchytná parkoviště zvaná P+R (park + ride, neboli „zaparkuj“ a „jeď") jsou většinou budována na okraji větších měst v těsné blízkosti veřejné hromadné dopravy. Jejich účel spočívá v omezení automobilové dopravy ve městech a většího využívání veřejné dopravy.

Vlaky po deseti minutách za 31 miliard

Nové spojení mezi Prahou a Kladnem, které povede kolem letiště, má být elektrizované, vedené po dvou kolejích a mělo by umožnit provoz vlaků jedoucích na letiště i do Kladna v desetiminutových intervalech. Rekonstrukce celé trati by měla stát zhruba 31 miliard korun. SŽDC rozdělila celou trať do sedmi částí, které se budou realizovat samostatně. V současnosti se pracuje pouze na Negrelliho viaduktu.

V budoucnu by u letiště mohla vést i vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan. Možnosti této trati aktuálně řeší studie proveditelnosti.

Reklama

Doporučované