Hlavní obsah

Kolem Země krouží dva Draci SpaceX. Pomohou na ISS oslavit Vánoce

VIDEO: Na oběžné dráze jsou dva Draci, poslední dovezl na ISS krocana a dárky na Vánoce.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

SpaceX má na oběžné dráze vůbec poprvé dvě kosmické lodě Dragon neboli Draky naráz. Nákladní Cargo přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vedle Crew Dragon včera večer – jako historicky první Drak bez pomoci pilotů.

Článek

V listopadu na ISS dovezla čtyři astronauty kosmická loď Crew Dragon, která u ní zůstane až do dalšího květnového střídání posádky. A včera v 19:50 večer našeho času se k ní přidala i nová, větší verze bezpilotní zásobovací lodi Cargo Dragon, která jako vůbec první loď SpaceX zaparkovala u ISS autonomně a zůstane okolo 30 dní, píše server NASASpaceFlight.com.

Větší náklad za cenu dvou astronautů

Podle smlouvy s NASA, která v roce 2016 navýšila kontrakt komerční zásobovací službě (CRS) pro SpaceX o pět misí za 700 milionů dolarů, stojí jedna taková cesta v přepočtu zhruba tři miliardy korun. Vylepšený nákladní Drak navíc uveze o 50 procent víc vědeckého vybavení, a tak na stanici přivezl skoro tři tuny nákladu, dodává vědecký magazín Space.com.

Zkoumat budou mikroby, asteroidy i myši

Kromě několika miliard mikrobů a rozmělněných vzorků asteroidů, které poslouží ke zkoumání pomoci organismů při těžbě vesmírných těles, veze třeba i zařízení pro rychlé výsledky krevních testů astronautů, potom 40 myší ke studování vlivu pobytu v kosmu na zrak a kosti nebo novou a lepší přechodovou komoru Bishop Airlock pro přepravu materiálu od komerční společnosti Nanoracks, která nabízí až pětinásobek dosavadního objemu, doplňuje web Spaceflight Now.

Krocan, cukroví a dárky. Jak na ISS slaví Vánoce?

Asi největší pozornost médií i veřejnosti k nákladu ale upoutala vánoční nadílka, která kromě zmíněných novinek k bádání zahrnuje také pečeného krocana, kukuřičný chléb, brusinkovou omáčku, máslové sušenky a trubičky na jejich zdobení nebo vánoční dárky, jejichž povahu jednotlivým astronautům odhalí zřejmě až Štědrý den.

Reklama

Doporučované