Hlavní obsah

Kolena za miliony bolí a nehrají. Sparta hledá lepší zdravotní řešení

Foto: Profimedia.cz

Václav Kadlec patří mezi sparťanské hráče, kteří měli či mají problémy s kolenem

Reklama

Fotbalovou Spartou protékají stamiliony, ale výsledky na hřišti slavné tradici neodpovídají. Vedle mnoha jiných důvodů i proto, že je řada nákladných hráčů ze zdravotních důvodů dlouhodobě odstavena mimo provoz. Sparta logicky hledá cesty, jak do budoucna takový stav už nepřipustit.

Článek

Mohamed Tijani, 22letý stoper z Pobřeží slonoviny, se před týdnem nestačil divit. Už to vypadalo, že z druholigové Jihlavy přestoupí právě do Sparty. Jenže pak došlo ke zvratu, to když vstupní zdravotní prohlídka objevila něco nečekaného. Konkrétně, že mu v koleně chybí přední zkřížený vaz.

„Má ho oslabený,“ říká ředitel jihlavského klunu Jan Staněk. Než došlo k ke kontrole na Spartě, jihlavský klub o tom prý nevěděl.

Nicméně Sparta se rozhodla afrického fotbalistu s tímto handicapem neangažovat. Zkušenosti ji přinutily přístup k problematickým případům zpřísnit.

Když loni 22. února podepsala kontrakt s Filipem Panákem, věděla, že se hráč dává dohromady po operaci kolene. Jenže to se bohužel nepodařilo dosud.

A upřímně řečeno, není příliš divu. Ještě coby hráč Karviné absolvoval Filip Panák v listopadu 2018 operaci kolene v pražské Nemocnici Na Františku, u zástupce primáře ortopedického oddělení Miroslava Sinkuleho. Problém byl v tom, že si pak domů do Karviné přivezl v koleně i infekci.

Ta se mu dostala do celého organismu, způsobila velký zánět, který se musel řešit celkovou dialýzou. A v rámci toho všeho došlo k vážnému poškození kolenní chrupavky.

Nic moc nezachránila ani další operace u stejného ortopeda loni v květnu. Bez chrupavky při zátěži koleno intenzivně bolí. A nasazení prášků proti bolesti je u Panáka komplikovaná věc, vzhledem k citlivosti jeho organismu a zvýšenému riziku poškození ledvin.

Přes to všechno platí, že naděje umírá poslední a ani hráč, ani Sparta se nevzdávají naděje, že se 24letý hráč do provozuschopného stavu ještě dostane. Taková cesta ale patrně opravdu vede jen přes bolest…

Jakkoli je bezpochyby na místě popřát Filipu Panákovi, ať jeho příběh skončí happy endem, nutno konstatovat, že v zavedených standardech vyspělého fotbalového světa si lze angažování hráče v takovém stavu představit opravdu jen velmi obtížně. A to ještě za nemalou pořizovací hodnotu.

Další hráči Sparty utrpěli zranění kolene, i opakovaná, v průběhu angažmá v klubu. Plného nasazení už je nějaký čas schopen Matěj Pulkrab, který bude na jaře hostovat v Bohemians. S týmem Sparty začíná trénovat Václav Drchal, podobně i Bořek Dočkal. Otazník visí nad Václavem Kadlecem, jemuž museli chrupavky v koleni transplantovat a podobně jako u Panáka jde o případ s nejasnou perspektivou.

A to nepočítáme Tala Ben Chaima, jehož fotbalové „manželství“ se Spartou se prostě nepovedlo. A táhlé zdravotní problémy, které nedávno prodloužila další artroskopická operace kolene, provedená v Izraeli, to jen podtrhují a protahují. Na rehabilitaci by se měl bývalý izraelský reprezentant, podobně jako loni, zanedlouho opět hlásit v Praze. Lukrativní smlouva mu vyprší až v létě 2021.

Už když v létě 2017 za 72 milionů korun do Sparty přišel, měl Tal Ben Chaim nedoléčené svalové zranění. Spekulovalo se, že důkladnější zdravotní prohlídka mohla i u něj objevit větší dispozice k častějším zraněním.

Jisté je, že od té doby Sparta svůj přístup k transferům se zdravotním rizikem pozměnila. Specifickým případem byla vstupní zdravotní prohlídka Davida Lischky, která odhalila srdeční vadu. Po úspěšné operaci se Sparta posléze rozhodla ve svém zájmu o hráče setrvat a na uzdraveném hráči budoucnost své obrany postavit.

Vedle toho, že už ve Spartě skončil Adam Kotalík, osoba zodpovědná za několik transferů diskutabilních i ze zdravotního hlediska, dochází k průběžným změnám také v lékařském týmu Sparty. V průběhu podzimu jej po pěti letech spolupráce opustil Miroslav Sinkule, který operoval nejen Filipa Panáka či Bořka Dočkala, ale například i Tomáše Rosického.

Sinkuleho jméno vedle toho figuruje v kauze, kterou řeší pardubický krajský soud. Do údajného pojišťovacího podvodu jsou tu vedle jiných zapleteni i Petr Zeman, lékař Viktorie Plzeň a české fotbalové reprezentace, podobně jako bývalý reprezentant Ladislav Maier. O případu jsme podrobněji informovali zde.

Sparta nyní v kolonce klubových lékařů A-týmu uvádí Marka Žižku a Štefana Dojcsana. Hlavní osobou pečující o bezproblémový návrat marodů na trávníky je pak Ben Ashworth, kterého Tomáš Rosický, vědom si nedostatků Sparty v této oblasti, přivedl na Letnou po společném působení v londýnském Arsenalu.

Podle informací z klubů navíc Sparta chystá ještě další zásadní systémové změny lékařského zabezpečení klubu a A-týmu, zatím je však klub nechce blíže specifikovat. Současný stav vnímá jako přechodnou fázi. Péči o zdravotní stav svých hráčů považuje Sparta do budoucna za svou prioritu.

Reklama

Související témata:

Doporučované