Hlavní obsah

Kolik byste dali za masku robota ze Star Wars? V aukci milion nestačil

Foto: Sotheby’s

Trhák aukce, maska robota C-3PO, se prodal za 1,7 milionu korun.

Reklama

Fanoušci legendární filmové ságy Star Wars měli možnost doplnit své sbírky. Aukční síň Sotheby’s dražila v online aukci předměty spojené s Hvězdnými válkami. Některé kousky začínaly s cenovkou, za kterou lze koupit dobré auto. Kupující pak cenu ještě vyšroubovali.

Článek

Hlavním tahákem prosincové online aukce předmětů spojených se sci-fi ságou Hvězdné války měl být prototyp helmy vojáka Impéria – Stormtroopera. Dražebníci ze slavné aukční síně Sotheby’s ji do dražby poslali s vyvolávací cenou 18 000 liber a čekalo se, že se zájemci o tento unikát poperou a vyženou cenu minimálně na 60 000 liber, tedy 1,8 milionu korun.

Nakonec však toto lákadlo z dražby zmizelo, podle vyjádření Robyn Ashleyové z aukční síně se tak stalo na žádost původního majitele.

V dražbě se nakonec prodalo 85 položek za 378 125 liber, tedy 11,5 milionu korun. Když chyběla helma Stormtroopera, obsadila položku nejdražšího prodaného předmětu maska zlatého robota C-3PO. Tu zájemce získal za 56 250 liber, tedy 1,7 milionu korun.

O druhé a třetí místo se pak podělily nástřely k filmovým plakátům, k prvnímu dílu ságy se vydražil za 35 tisíc liber, ke druhému dílu za 30 tisíc liber.

První podobná aukce se podle agentury Bloomberg konala v roce 2015, do dražby šlo na 600 položek a na rozdíl od letošního pokusu se tehdy prodaly všechny položky. Celkem dražitelé vydali více než 500 tisíc dolarů, tedy přes 12 milionů korun.

Současnou aukci dávají páni dražebních kladívek do souvislosti s premiérou poslední části ságy s názvem Vzestup Skywalkera, která má premiéru v pátek 20. prosince. „Jak svět netrpělivě očekává poslední kapitolu skywalkerovské ságy, tak se vracíme tam, kde to všechno začalo a slavíme původní trilogii Hvězdných válek,“ napsala aukční síň.

Aukce skončila 13. prosince. Zájem o ni potvrzuje, že Hvězdné války fungují jako neuvěřitelně promazaný stroj na peníze – už od roku 1977.

+6

Reklama

Doporučované