Hlavní obsah

Kolik hlasů stačilo minulému vítězi? Americké volby v číslech

Foto: Profimedia.cz

Voliči ve Washingtonu, D.C., hlavním městě USA.

Reklama

Američany dlouho očekávaný den je tady. Volba prezidenta už neklepe na dveře, ale je přímo tady. Jaká čísla, kromě data 3. 11., hrají v prezidentských volbách roli a honí se lidem hlavou?

Článek

10

Očekává se, že o osudu 59. prezidentských voleb rozhodnou hlasy v deseti klíčových státech, tzv. „swing states,“ kde mají voliči tendenci kolísat ve své podpoře republikánů či demokratů. Pro poslední vítězství Donalda Trumpa byly důležité státy Pensylvánie, Wisconsin, Michigan, Florida, Iowa a Ohio. Průzkumy veřejného mínění pak ukazují, že Joe Biden by letos mohl narušit republikánskou volební převahu v Georgii, Arizoně, Severní Karolíně a Texasu.

46

Pokud by z prezidentských voleb vzešel vítězně Joe Biden, bude již šestačtyřicátým prezidentem Spojených států amerických. Jako první se do čela země postavil George Washington v roce 1789.

50 + 1

Do prezidentských voleb se zapojují lidé z unijních států USA. Ty tvoří celkem 50 celků a federální distrikt Washington D.C. Registrovaných voličů, kteří by měli mít právo odvolit, eviduje země celkem 239 247 182.

73

Pro prezidentské kandidáty byly původně naplánovány celkem tři prezidentské debaty, ve kterých mohla veřejnost ještě přehodnotit své názory a změnit strany. Hned na první z těchto debat mnozí vzpomínají jako na velmi chaotickou a vedenou v agresivním duchu, kterému přispíval zejména stávající prezident.

Během výměny názorů došlo kromě osobních útoků i na neustálé skákání do řeči. Zpravodajové z CBS News spočítali, že Trump během 90 minut přerušil svého oponenta celkem třiasedmdesátkrát.

270

V USA neprobíhá přímá volba občany, jednotlivé státy mají své zástupce, kteří „připadnou“ kandidátovi s nejvíce hlasy od obyvatel podle systému „vítěz bere vše“. Aby byl kandidát úspěšný a usedl do prezidentského křesla, potřebuje získat nadpoloviční většinu hlasů od celkem 538 těchto tzv. volitelů, tedy dosáhnout čísla 270.

Volitelé v jednotlivých státech USA.

Každému státu je přidělen určitý počet volitelů, vše se v tomto případě zakládá na množství zákonodárců, kteří danou oblast zastupují ve Sněmovně reprezentantů. Nejvíce volitelů k získání nabízí stát Kalifornie, následuje Texas a Florida s New Yorkem. K vítězství stačí kandidátovi získat volitele z jedenácti největších států USA.

700

Skupina ekonomů ze Stanfordské univerzity vytvořila statistický model, ve kterém se zaměřila na šíření koronavirové nákazy ve spojení s 18 předvolebními mítinky Donalda Trumpa. Údaje vědci získali na základě porovnání okresů, kde se Trumpova shromáždění konala, až s dvěma sty jinými, které mají podobnou demografii, a před datem tzv. rally (předvolební mítink kandidátů s voliči, pozn. red.) měly i podobnou trajektorii potvrzených nákaz.

Výsledkem bylo zjištění, že kvůli předvolebním mítinkům se později nakazilo přibližně 250 lidí na 100 000 obyvatel. Což znamená, že pořádané akce mohly vyústit ve více než 30 000 nově nakažených a zhruba 700 úmrtí. K těm však nemuselo nutně dojít pouze v řadách účastníků.

800

V sobotu večer, jen několik dní před volbami, zveřejnili demokraté seznam přispěvatelů na kampaň Joea Bidena. Ten ukázal, že více než 800 jednotlivců či párů pomohlo bývalému viceprezidentovi finančními prostředky ve výši nejméně 100 000 dolarů.

Mezi Bidenovy elitní „fundraisery“ patří například Matthew Barzun, který se podílel již na kampani bývalého prezidenta Baracka Obamy, či hollywoodský producent Jeffrey Katzenberg. Celkový seznam je možné nalézt zde.

62 985 106

Poslední prezidentské volby se konaly v roce 2016. Jejich vítěz, úřadující prezident Donald Trump, získal celkem 306 volitelů a 62 985 106 hlasovacích lístků. I když Hillary Clintonová na cílové rovince tehdejších voleb prohrála, vyhrála u občanů; získala o téměř tři miliony hlasů více.

Navzdory vítězství ve státě s nejvyšším počtem volitelů nedokázala Clintonová Trumpa porazit. Ten si připsal vítězství například v Texasu, na Floridě nebo v Pensylvánii.

95 milionů

K pondělnímu dni hlasovalo s předstihem ve Spojených státech více než 95 milionů občanů. O vývoji informuje na svém twitterovém účtu například Michael McDonald, profesor z Floridské univerzity, který řídí tzv. US Elections Project. Ten také předpovídá, že volební účast by mohla dosáhnout až 150 milionů.

Před čtyřmi lety hlasovalo za celé volby více než 136 milionů lidí, volební účast tak již nyní překročila dvě třetiny tohoto čísla.

6,6 miliardy

Kampaně prezidentských kandidátů překročily v roce 2020 rekordní hranici výdajů, když dosáhly částky 6,6 miliardy dolarů, informuje nezisková organizace Center for Responsive Politics.

Kromě prezidenta se ve stejný termín vybírá také 435 nových zástupců Sněmovny reprezentantů a část nových senátorů. Celkově tak bylo v kampaních do 3. listopadu „utopeno“ více než 14 miliard amerických dolarů.

Reklama

Doporučované