Hlavní obsah

Kolik lidí musí zemřít, než řeknete Němcům o pomoc, křičeli lidé na Blatného

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Takhle vypadalo přivítání ministra Blatného v Chebu.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek navštívil chebskou nemocnici, která patří k nejvytíženějším v republice. O pomoc z Německa však zatím žádat nebude.

Článek

Přetížená nemocnice v Chebu už několikrát žádala, aby ministerstvo dohodlo s Německem převoz pacientů přes hranice. K tomu ale nedojde ani po čtvrteční návštěvě ministra zdravotnictví Jana Blatného přímo v nemocnici.

Podle Blatného by šlo převézt jen jednotky pacientů, což problém v kraji neřeší. Nemocnici mají podle Blatného pomoci tři lékaři navíc a nepřetržitý převoz pacientů do jiných krajů. Na tiskové konferenci před nemocnicí se kromě novinářů objevilo asi 50 demonstrantů. Přinesli si transparenty, na jednom z nich bylo například napsáno „Otevřete hranice sanitkám“.

+3

Při vystoupení Blatného lidé křičeli, že je nesmyslné pacienty převážet třeba do Jihlavy, když německé nemocnice jsou jen deset kilometrů daleko. Zazněl i výkřik: „Kolik lidí ještě musí zemřít, aby se otevřely hranice?“

Ministr uvedl, že postarat se o pacienty na území Česka je symbol. „Je jasným signálem pro občany této země, postará se o vás Česká republika, není třeba za každou cenu cestovat do zahraničí. Česká republika si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará,“ uvedl ministr.

„Dohodli jsme se, že dva již fungující vrtulníky, z nichž jeden funguje specificky pro potřebu tohoto kraje, budou moci létat i v noci,“ popsal plánovaná opatření Blatný.

Nemocnice ale upozorňuje, že převážet na větší vzdálenosti pacienty často ve velmi těžkém stavu, není nejvhodnější řešení. „Teď už nám pacienty neberou ani v Plzni nebo Ústí. Musíme přesouvat na větší vzdálenosti. Využíváme letecké transporty do Jihočeského kraje, na Vysočinu a tak dále, což je skutečně velmi daleko a není to pro pacienty zcela komfortní,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Lékaři a sestry podle něj stíhají pečovat o pacienty jen s vypětím všech sil. „Teď je situace taková, že pokud by nám teď do nemocnice přivezli větší množství pacientů s těžkým průběhem covidu, tak nebudeme schopni se o ně postarat,“ dodal Podracký.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek uvedl, že pomoc v podobě tří internistů a možnosti nepřetržité letecké dopravy by mohla kraji pomoci. Kromě toho vypsal kraj pracovní povinnost pro zdravotní sestry z lázeňských a zdravotnických zařízení, která v současnosti nejsou v provozu. Touto cestou by mělo nemocnice v kraji posílit zhruba 70 sester. „Transfery přes hranice aktivovány zatím nebudou, dokud budou dostačovat ty kapacity, které dnes byly avizovány,“ uvedl hejtman Kulhánek.

Ministr Blatný také varoval před šířením britské mutace koronaviru: „Příhraniční regiony, kromě těch sousedících s Rakouskem, jsou v současnosti ty nejpostiženější. Pohyb většího počtu osob mezi těmito kraji a zbytkem republiky bude zvyšovat pravděpodobnost rozšíření onemocnění. Do stejné situace, do jaké se dostala chebská nemocnice, by se pak mohla během několika dnů nebo týdnů dostat jakákoli jiná nemocnice.“

Blatný také ujišťoval, že Česko nakoupí již avizovaný lék proti nemoci covid-19 bamlavinimab. Jednání ohledně nákupu léku by měla mít v gesci klinická skupina náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Černý uvedl, že lék pro Čechy dostupný určitě bude, kdy by do Česka mohl dorazit, však neřekl.

Nákaza se nejvíce šíří v okrese Cheb, kde připadá za poslední týden 1127 nových případů na 100 000 obyvatel, těsně po Trutnovsku je to nejvíce v zemi. Následuje třetí nejpostiženější okres v ČR Sokolov s 1081 případy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Na Karlovarsku přibylo za poslední týden 727 nakažených na 100 000 obyvatel.

V regionu přibývá také úmrtí s covidem-19. Dosud zemřelo s nemocí 751 lidí. Nejvíce, 18 pacientů, zaznamenalo ministerstvo tento týden v pondělí. Od začátku roku umřelo s koronavirem 322 lidí.

V nemocnicích Karlovarského kraje jsou ve čtvrtek podle ministerstva volná tři lůžka ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty je volné jedno, další jsou pro ostatní pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 48 z 598, pro pacienty s covidem je jich k dispozici 15. V kraji není volný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.

Reklama

Doporučované