Hlavní obsah

Kolik má vážit kolo pro malé dítě? Jedno z nejlehčích na trhu vlastně vzniklo z nouze

Jak se montuje jedno z nejlehčích dětských kol na trhu? Ukážeme v pořadu Byznys zblízka.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportáž z firmy, která na Filipínách vyrábí a v Česku montuje kola, lyže a snowboardy pro děti.

Článek

Značka Beany vlastně vznikla z nouze. Jejímu zakladateli Romanu Blažkovi totiž na trhu chyběla kvalitní dětská kola, lyže a snowboardy, které by koupil svým dětem. Když nic nenašel, vyrobil si je. A jeho malá dcera je pojmenovala Beany.

Dnes má lyže a snowboardy, které ve velkém skupují dětské lyžařské školy – a jízdní kola, která patří k nejlehčím na evropském trhu. Váží 5,5 kilogramu a mohou na nich jezdit děti zhruba od tří let.

„Dětská kola jsou u většiny velkých značek jen doplněk a v podstatě váží stejně jako kola dospělá. A když si vezmete poměr dospělého muže, který má 80 kilo a jehož kolo váží 11 kilogramů, a pak to srovnáte to s dvacetikilovým dítětem, jehož kolo je těžké také 11 kilogramů, tak je to divné. Nikdo se tím příliš nezabývá. Pro velké značky to není obchodně tak zajímavé, aby investovaly do vývoje a výroby. Ten obchod se zkrátka odvíjí od dospělých lidí a dospělých produktů,“ říká Blažek, který vyrábí pouze pro děti.

Odlišná je i stavba kola. „Je hrozně důležité, aby ta kola nebyla moc dlouhá. Dítě je pak na tom natažené, nemá přirozený posed, nebaví ho to,“ říká Blažek. Zásadní jsou také brzdy. „Klasické brždění dozadu zvyšuje váhu. My dáváme brždění přední,“ dodává.

Díly na jeho kola pochází z Filipín. „Vyrábíme je ve fabrice s velkými americkými firmami. Je to špičkový závod, který dělá pro velké značky. V Evropě v posledních letech závodů na kvalitní kola ubylo a nejsou tu potřebné technologie,“ říká Blažek. Do firmy Blažek několikrát ročně létá.

Vývoj tohoto dětského kola trval dva roky. Samotná výroba na Filipínách pak trvá další půlrok a 8 týdnů putují díly do ČR. Protože kola přicházejí z většiny sestavená, finální montování je otázkou několika minut. Začíná se sedlem, pak koly a nakonec přijdou pedály

Rozdíl je samozřejmě i v ceně. Zatímco těžší dětská kola se dají koupit už za dvě tisícovky, odlehčená kola pro nejmenší vyjdou zhruba na sedm tisíc.

Reklama

Doporučované