Hlavní obsah

Kolik pasů máš, tolikrát jsi Britem

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Otec a syn Johnsonovi na snímku z volební kampaně v roce 2019.

Reklama

Článek

Otec architekta brexitu, britského premiéra Borise Johnsona, si zažádal o francouzský pas. Chce prý zůstat v kontaktu s Evropou i po britském odchodu z EU. Až jednou budu synovi vysvětlovat slovo pokrytectví, použiji tento příklad.

Stanley Johnson podle The Sunday Times upřesnil, že chce, aby jeho vnoučata mohla žít a pracovat v EU i po brexitu. Po tom brexitu, který spískal jeho synek Boris a o kterém dnešní premiér dlouhodobě tvrdil, že vazby s Evropou nezpřetrhá a neomezí studijní nebo pracovní možnosti Britů. Děje se pravý opak.

Abychom byli spravedliví, Johnson senior, který kdysi za britské konzervativce seděl v Evropském parlamentu, byl proti odchodu své země z Evropské unie a sám proti brexitu v referendu hlasoval. Jeho matka se navíc narodila ve Versailles, tak francouzská spojka není ani moc vyumělkovaná.

Unijní pasy má ve své rodině i britský nacionalista a další z duchovních otců brexitu Nigel Farage. Německým cestovním dokladem disponují dvě jeho ratolesti a Farage sám nikdy spolehlivě nevysvětlil, proč on sám stál ve frontě před konzulárním oddělením německé ambasády v Londýně.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Být britským patriotem a přitom nenápadně listovat rodokmenem se vůbec stalo jedním z průvodních znaků brexitu. Angličané, kteří jinak na Irech nenechávají nitku suchou, najednou byli rádi za irskou prababičku. Zájem byl tak velký, že papírové žádanky o irský pas opakovaně došly.

Možná budou už brzy v britské společnosti úplně „out“ ti jedinci, kteří budou vlastnit jen jediný pas. Ten britský. Mimochodem, s designem vytvořeným ve Francii a tisknutým v Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované