Hlavní obsah

Kolik musíte vydělávat na byt, když ČNB opět utáhla hypotéky

Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od 1. října by neměla banka schválit hypotéku žadateli, který by pak měsíčně splácel víc než 45 procent svých čistých příjmů.

Článek

Toto omezení - známé pod zkratkou DSTI - v úterý tohoto týdne oznámila Česká národní banka. Dopadne hlavně na žadatele o hypotéku z velkých měst, kde jsou ceny nemovitostí vysoko. Jak nové doporučení omezuje žadatele o hypotéky ve všech krajských městech, najdete podrobně ve videu v úvodu článku.

Například rodina, která si chce koupit 75metrový nový byt v Praze by měla mít měsíční příjem 60 tisíc korun čistého. Brněnská rodina s obdobným plánem pak 43 tisíc. To už na první pohled pro většinu domácností znamená, že na takovýto typ bydlení nedosáhnou.

O něco lépe jsou na tom pak ti, kteří by chtěli starší byt ve velkých městech nebo jakýkoli byt v menším krajském městě. Ale i na 75metrový panelákový byt v Praze je nutné mít měsíční příjem 39 tisíc korun čistého.

Na to například jen těžko dosáhne rodina, kde jeden člen pobírá průměrnou mzdu a druhý je doma s dítětem na rodičovské dovolené.

A pozor: Do splátky, která nesmí přesáhnout 45 procent čistých měsíčních příjmů, se nepočítá jen samotná hypotéka, ale jakákoli jiná splátka půjčky - ať už třeba leasing na auto, kreditní karta nebo spotřebitelský úvěr. 

Pokud tedy rodina chce hypotéku se splátkou 15 tisíc korun měsíčně, musí mít příjem 33 300 korun čistého měsíčně. Pokud ale kromě toho už ze dřívějška splácí třeba spotřební úvěr za 2,5 tisíce měsíčně, zvýší se požadovaná výše čistého měsíčního příjmu domácnosti na 38 850 korun.

V Ústí nad Labem nebo Ostravě naopak nízké hodnoty výpočtů ukazují, že nové doporučení ČNB díky nízkým cenám tamních realit žadatele v podstatě vůbec nezasáhne. Pokud tedy nejsou domácnosti výrazně zadlužené jinde.

Výpočty vycházejí z 80% hypotéky s úrokovou sazbou 2,51 %. Ceny bytů zanesené ve výpočtech pochází z projektu CenováMapa.org, který u starších bytů čerpá přímo z údajů v kupních smlouvách a u těch nových z monitoringu nabídek developerů.

Kromě podmínky DSTI nově oznámila ČNB i druhé doporučení. To se označuje jako DTI a určuje, že si žadatel nesmí půjčit větší částku, než je devítinásobek jeho čistého ročního příjmu.

Reklama

Doporučované