Hlavní obsah

Kolik může stát jedna opravdu špatně zvolená věta? Lego za jeden den přišlo o tři a půl miliardy

Bourání nejznámější dětské stavebnice. Lego přišlo za jeden den o tři a půl miliardy korun.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Přemýšlet dřív než mluvit, se vyplatí. Zvlášť ve světě velkého byznysu. Přesvědčili se o tom také vlastníci dánského Lega, kteří kvůli několika větám vysokého manažera přišli za jediný den skoro o tři a půl miliardy korun.

Článek

Jeden den a jeden akciový propad, ale o 150 milionů dolarů. Takový je příběh včerejšího dne firmy, která spravuje dánské Lego.

Soukromý holding a investiční společnost Kirkbi spravuje majetek dánské rodiny Kirka Kristinsena, který se už jako třetí generace stará o dědictví v podobě světoznámého výrobce hraček Lego.

Celkem má firma na starost 370 miliard korun. Z toho si teď ale krajíc o velikosti 3,45 miliardy uhryzlo snížení tržní hodnoty jiné firmy, ve které má Kirkbi 15procentní podíl, a to sice předního světového poskytovatele facility služeb ISS.

Kolik stojí odkopnutí malých zákazníků? Pětinu firmy

Jeff Gravenhorst, generální ředitel firmy, se nechal slyšet, že ISS se bude podle nové strategie soustředit jen na své větší klienty a ty malé zkrátka ponechá jejich vlastnímu osudu. Varoval tak před nižší ziskovostí firmy a reakce investorů na sebe nenechala dlouho čekat. Tržní hodnota společnosti se propadla o 20 procent.

V telefonním interview pro agenturu Bloomberg Gravenhorst řekl, že je mu „extrémně líto” varování před nižšími zisky. Investorům vzkazuje, že „rok 2020 bude dobrý.”

Akcie ISS i přesto ve čtvrtek pokračovaly v poklesu, dopoledne se obchodovaly o 3,5 procenta méně. Dá se proto očekávat, že i miliardový propad společnosti Kirkbiho, vlastníka Lega, který má ve facility firmě 15procentní podíl, nepatrně pokračoval.

Na otázky ohledně jeho odvolání z pozice šéfa firmy reagoval Gravenhorst slovy: „Nemusíte být Einstein na to, abyste viděli, že jsem teď pod velkým tlakem.”

Reklama

Související témata:

Doporučované