Hlavní obsah

Kolik nelegálních billboardů se podařilo odstranit? Zatím necelá třetina

Zjistili jsme, kolik zmizelo téměř za rok billboardů od silnic první třídy a dálnic.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už prakticky rok neměly u silnic první třídy a dálnic stát billboardy. Loni prvního září skončila pětiletá lhůta, do kdy měla být odstraněná reklamní zařízení. Tempo, jakým billboardy od vozovek mizí, je ale daleko pomalejší, než původně úřady avizovaly.

Článek

Loni prvního září skončila pětiletá lhůta, do kdy měla být odstraněna reklamní zařízení z ochranného pásma kolem dálnic a silnic první třídy. Mluvilo se zhruba o třech tisících billboardů, které měly během několika týdnů zmizet.

Bezmála po roce je ale jasné, že řada dnes už nelegálních reklamních zařízení u cest přečkala daleko delší dobu, než se původně počítalo.

„Aktuálně bylo odstraněno z ochranného pásma dálnic zhruba 500 billboardů, takže jsme někde za třetinou,“ říká Zdeněk Neusar, mluvčí Ministerstva dopravy, a dodává, že resort s tímto číslem není spokojený a do konce roku by chtěli odstranit všechny billboardy.

O silnice I. třídy se starají kraje. Podle jejich informací bylo odstraněno kolem 1150 reklamních zařízení. Nejvíce v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji. Nejméně naopak v Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Žádný ještě neodstraňoval Středočeský kraj.

Ještě během loňského roku se ministerstvo dohodlo se samotnými provozovateli reklamních zařízení, že je budou sami odstraňovat tempem pět billboardů denně. Jenomže i mluvčí připouští, že ministerstvo nemá informace, jestli se tak skutečně děje.

Rychlost, s jakou mizí billboardy, a laxnost úřadů kritizuje Vojtěch Razima z organizace Kverulant. Ta bojuje proti reklamám u cest dlouhodobě.

„Už měly být dávno pryč všechny billboardy. Už dávno měly Ministerstvo dopravy a krajské úřady vymáhat náklady za odstranění,“ tvrdí Razima. Podle něj je to špatně i z dalšího důvodu – každý řidič denně vidí, že se nemusí dodržovat zákony.

Reklama

Doporučované