Hlavní obsah

Kolik peněz mít v realitách? Klidně čtvrtinu, radí správce úspěšných fondů

Rozhovor s Jiřím Hrbáčkem z WOOD & Company, portfolio manažerem jednoho z dlouhodobě nejúspěšnějších fondů v Česku.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Nemovitostní fondy lákají české investory na vysoké zhodnocení. O tom, jak fungují a co čeká trh komerčních realit v nejbližším období, jsme v burzovním studiu hovořili s Jiřím Hrbáčkem z WOOD & Company – portfolio manažerem jednoho z dlouhodobě nejúspěšnějších fondů v Česku.

Článek

Nemovitosti jako třída investic mají co nabídnout, a proto oslovují investory již po staletí. Nejde o nic virtuálního, na investici si lze doslova sáhnout. V období velice nízkých úrokových sazeb navíc mohou jako jedno z mála aktiv nabídnout českým drobným investorům kladný reálný výnos.

„Zaměřujeme se na komerční nemovitosti, které umožňují zajímavý výnos, jsou dobře financovatelné, mají kvalitní nájemníky a nabízejí investorům určitou míru stability a predikovatelnosti. A to v současném světě není tak běžné,“ popisuje základní investiční strategii fondů Jiří Hrbáček, který v posledních několika letech dosáhl dvouciferného zhodnocení, a zařadil se tak mezi nejlepší správce na trhu.

WOOD and Company

Středoevropská investiční společnost se zaměřením na poskytování služeb v oblastech kapitálových trhů, obchodování s cennými papíry, corporate finance a správy majetku.

Její realitní fondy investují do komerčních nemovitostí – kancelářských budov a obchodních center.

Aktuální tržní hodnota aktiv ve správě fondu činí 500 mil. eur.

Fondy, které řídí, mají v portfoliích známá pražská obchodní centra, jako jsou Harfa či Krakov, v rámci segmentu kanceláří pak v Praze drží například Hadovku a Greenline. Nemovitosti ale vlastní také v Bratislavě a Varšavě.

V České republice jsou již poměrně rozšířené fondy kvalifikovaných investorů, které jsou určeny těm, již mají s investováním více zkušeností a mohou investovat alespoň jeden milion korun.

„Když si člověk koupí byt a začne ho pronajímat, stává se takovým malým podnikatelem a musí se o něj starat. Myslím tím jak o nemovitost samotnou, tak o klienta, tedy nájemníka. V případě nákupu podílových listů nemovitostních fondů jdou tyto starosti za správcem fondu,“ vysvětluje jednu z výhod realitních fondů Hrbáček.

„Investice do realit je vždy dlouhodobá, tedy minimálně na pět let. Takové zlaté pravidlo velkých investorů, jako jsou třeba penzijní fondy nebo pojišťovny, přiřazuje nemovitostem v portfoliu váhu mezi deseti a dvaceti procenty, já osobně bych se ale nebál dát klidně i čtvrtinu,“ radí investorům portfolio manažer.

Jiří Hrbáček

Portfolio manažer a místopředseda představenstva WOOD & Company.

Předtím sbíral více než 25 let zkušenosti v oblasti investičního řízení, strategického poradenství v oblasti komerčních realit, korporátních financí a private equity ve firmách HB reavis, ABN AMRO, ČS a ŽB-trust.

Podíl českých investorů na trhu komerčních realit, jako jsou kancelářské budovy a obchodní nebo logistická centra, se v posledních letech zvýšil na bezmála čtyřicet procent, což Hrbáček považuje za dobré z hlediska udržitelnosti. Domácí kapitál zkrátka jen tak rychle neodejde.

„Banky velice výhodně půjčují a je stále co nakupovat. Ano, ceny jsou vyšší, ale při pečlivém výběru komerčních nemovitostí takové investice stále mají smysl,“ přidává svůj výhled pro letošní rok portfolio manažer nemovitostních fondů ve WOOD & Company Jiří Hrbáček.

Reklama

Související témata:

Doporučované