Hlavní obsah

Kolik peněz potřebujete teď, abyste ve stáří byli bohatí?

Rozhovor s Danielou Peškovou, členkou představenstva České spořitelny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mohou si dovolit investovat jenom bohatí, nebo opravdu každý? Ani jedna verze tak docela neplatí, plyne z toho, co v rozhovoru pro magazín Byznys říká Daniela Pešková, TOP manažerka roku 2018.

Článek

Každá třetí domácnost v České republice nemá dostatečnou finanční rezervu. Nic moc, pokud uvažujete o investování, abyste se zajistili na stáří.

„Těmto lidem bych doporučila, aby si před jakýmikoliv úvahami o investicích nejprve potřebnou rezervu vytvořili. Uvádí se, že je třeba zhruba šest měsíčních výdělků,“ říká Daniela Pešková, členka představenstva největší retailové banky v tuzemsku, České spořitelny.

Průměrná částka, kterou Češi investují měsíčně, činí zhruba 3 000 korun, ale to je včetně větších investic těch nejbohatších klientů bank. „Tři tisíce se může zdát hodně, ale můžete začít klidně od stokoruny,“ doplňuje Pešková.

Druhá část rozhovoru s Danielou Peškovou.Video: Seznam Zprávy

Podle ní platí, že pokud se chcete zajistit na stáří a porazit inflaci, bez pravidelného investování se neobejdete. „Využijte v každém případě veškerou státní podporu, tedy především stavební a penzijní spoření.“

Investování podle Peškové v žádném případě není věcí jen bohatých lidí, ale stoprocentně pro každého také není. „Tím myslím lidi, kteří nemají tu zmíněnou finanční rezervu. Je potřeba ji nejprve vytvořit, aby vás nezaskočila rozbitá pračka, pak teprve investovat.“ Nejčastějším nástrojem je kolektivní investování, tedy fondy. Sama Pešková přiznává, že polovinu svého portfolia má v hotovosti a druhou v akciových fondech.

5 rad TOP manažerky roku Daniely Peškové:

Pět rad Daniely Peškové.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované